Актуальність бюджетних інвестицій і визначення їхнього поняття - Сембієва, Ляззат; Ісмаїлова, Асель (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. З моменту набуття Незалежності Казахстан пройшов великий шлях становлення та вдосконалення системи бюджетного регулювання. Нині Уряд республіки Казахстан проводить роботу з Концепцією управління державними фінансами республіки Казахстан до 2030 р. Одним з основних підходів формування та реалізації бюджетної політики у нових умовах є підвищення ефективності та економічної віддачі бюджетних видатків. Як відомо, мультиплікативний ефект мають бюджетні інвестиції для зростання економіки країни. У сьогоднішніх реаліях бюджетні інвестиції актуальні як з боку реалізації таких інвестиційних проектів, так і управління бюджетними інвестиціями. Вивчення концептуальних політик потребує перегляду визначення поняття бюджетних інвестицій.Мета. На основі теоретичного огляду наявної науково-методичної літератури, враховуючи думку видатних вчених-економістів, проаналізувати поняття «бюджетні інвестиції» та дати авторське трактування.Методи дослідження. Методичний апарат вивчення поняття «бюджетних інвестицій» в Казахстані в умовах необхідності підвищення ефективності даних інвестицій заснований на методах емпіричного та порівняльного аналізу, вертикального й горизонтального аналізу та методу експертного оцінювання. питання необхідності чіткого визначення та розширення наявного понятійного апарату в частині регламентації бюджетних інвестицій республіки Казахстан сформульовано на основі наукових досліджень, використання різних підходів та методологічних засад.Результати. проведене дослідження дало змогу запропонувати авторське визначення зазначеного поняття та виявити необхідність чіткої класифікації бюджетних інвестицій з метою подальшого затвердження механізмів визначення пріоритетів та критеріїв вибору того чи іншого інвестиційного проекту, структури бюджетного процесу загалом.Перспективи. Визначено доцільність подальшого вивчення та вироблення пропозицій за методикою аудиту ефективності бюджетних інвестицій в республіці Казахстан з метою досягнення соціально-економічних результатів від кожного вкладеного тенге.Ключові слова: державні інвестиції, визначення бюджетних інвестицій, бюджетні витрати, витрати на розвиток, ефективність бюджетних інвестицій, економічний розвиток.