Сучасні тенденції розвитку та наслідки трансформації бюджетної системи України в контексті реформування управління публічними фінансами - Лободіна, Зоряна; Дем’янишин, Василь; Кізима, Тетяна; Кізима, Світлана (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Для вирішення проблем, пов’язаних зі сповільненням темпів економічного зростання та зниженням рівня суспільного добробуту, доцільним є розроблення і реалізація державою заходів, які базуються на концепції інклюзивного стійкого зростання і передбачають побудову ефективної системи управління публічними фінансами. Це зумовлює необхідність удосконалення бюджетної політики, засад функціонування державного і місцевих бюджетів, міжбюджетних відносин та потребує детального моніторингу наслідків трансформації бюджетної системи у результаті проведення адміністративно-територіальної реформи і реформи децентралізації.Методи. У дослідженні використано такі загальнонаукові й спеціальні методи як: аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, асоціації, аналогії та інші.Мета – оцінювання наслідків впливу трансформаційних процесів на функціонування державного та місцевих бюджетів, виявлення проблем та окреслення перспектив удосконалення бюджетної системи в контексті продовження реформування системи управління публічними фінансами.Результати. У результаті оцінювання наслідків впливу адміністративно- територіальної реформи та реформи децентралізації на функціонування бюджетної системи встановлено, що більшість реформаторських заходів спрямовані на покращення якості і доступності надання публічних послуг населенню. З огляду на доцільність підвищення ефективності системи управління публічними фінансами, доведено необхідність: розроблення стратегії бюджетної політики, яка враховувала би ключові цілі інклюзивного стійкого розвитку; запровадження стратегічного і середньострокового бюджетного планування; удосконалення програмно-цільового бюджетування; підвищення фінансової спроможності територіальних громад; розвитку гендерно орієнтованого і партиципаторного бюджетування; підвищення рівня прозорості управління публічними фінансами.Перспективи подальших досліджень полягають у пошуку шляхів удосконалення функціонування бюджетної системи в контексті продовження реформування системи управління публічними фінансами.Ключові слова: інклюзивний стійкий розвиток, бюджетна система, державний бюджет, місцеві бюджети, доходи і видатки бюджетів, трансферти, управління публічними фінансами, фіскальна децентралізація.