Інноваційні аспекти формування сталого розвитку та соціальної безпеки в соціокультурному контексті - Гаращук, Олена; Куценко, Віра (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. розвиток сучасного суспільства нині піддається впливу негативних явищ природного та соціального характеру, що зумовлює велику актуальність питань соціальної безпеки. Найоптимальніший шлях її досягнення – реалізація засад сталого розвитку, що передбачає гармонійність поєднання соціальної, економічної та екологічної складових.Мета дослідження. Метою дослідження є пошук науково обґрунтованих шляхів, спрямованих на формування соціальної безпеки та досягнення сталого розвитку в країні.Методи дослідження. Для досягнення мети дослідження використано комплекс загальнонаукових методів пізнання, а саме: системний підхід до вивчення інноваційних аспектів, що формують сталий розвиток і соціальну безпеку; класифікація та групування – для аналізу чинників, що сприяють реалізації основних цілей сталого розвитку; табличний – для виділення складових соціально- економічного середовища, що відображають індикатори стану соціальної безпеки; статистичного порівняння – для оцінювання показників рівня життя населення, зокрема рівня споживання продуктів харчування; логічного узагальнення – для обґрунтування рекомендацій та формулювання висновків.Результати дослідження. Як доведено практикою, позитивні зміни на засадах сталого розвитку досягаються тоді, коли їх головним рушієм стають наука та соціально-культурна сфера. Важливим є забезпечення соціальної безпеки. Відповідно проаналізовано показники, що характеризують соціально-економічну ситуацію в Україні та становлять індикатори стану соціальної безпеки. Визначаються групи чинників – економічних, політичних, екологічних та демографічних, урахування яких надасть можливість успішно реалізувати основні цілі сталого розвитку. Обґрунтовується необхідність пріоритетного розвитку сфери надання соціально-культурних послуг, що має сприяти гарантуванню соціальної безпеки. підкреслюється необхідність реалізації інноваційної діяльності в цьому напрямі.Висновки. Інноваційний аспект сьогодні має бути визначальним для забезпечення сталого розвитку і соціальної безпеки на основі розвитку науки, що зумовлює необхідність підготовки фахівців, що професійно працюють на рівні світових стандартів.Перспективи майбутніх досліджень. подальші дослідження мають спрямовуватись на активне виявлення та реалізацію чинників, що сприяють посиленню соціально-культурної сфери у напрямі досягнення соціальної безпеки в Україні.Ключові слова: соціальні стандарти; соціальна сфера; соціальні проекти; соціальна безпека; сталий розвиток; цілі сталого розвитку.