Облік, контроль і аналіз витрат та забезпечення матеріально-технічними ресурсами діяльності підприємств у майбутні періоди - Гуменна-Дерій, Марія; Шара, Євгенія; Слєсар, Тетяна (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Досліджено проблеми обліку, контролю й аналізу витрат майбутніх періодів та їхню роль у забезпеченні матеріально-технічними ресурсами підприємств, зокрема у сільському господарстві та будівництві.Метою дослідження є формування пропозицій щодо класифікації витрат майбутніх періодів, поліпшення системи їхнього обліку й контролю у підприємствах, удосконалення аналізу цих витрат та матеріально-технічних ресурсів.Методи (методологія). Застосовані загальні методи: системного підходу, індукції та дедукції, аналізу, синтезу та узагальнення – для поліпшення класифікації витрат майбутніх періодів, забезпечення кращого інформування про матеріально- технічні ресурси підприємств на майбутні періоди, а також спеціальні методи – для формування проєкту робочого плану рахунків у частині синтетичного рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів».Результати. Висловлено пропозиції щодо поліпшення класифікації витрат майбутніх періодів, що дають змогу чітко розуміти, з яких груп вони складаються і які конкретні витрати туди входять. Запропоновано покращену структуру робочого плану рахунків у частині синтетичного рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів» з метою кращого забезпечення користувачів детальнішою обліково- контрольною інформацією про склад і структуру витрат майбутніх періодів на кожну звітну дату, а також поліпшеного контролю й аналізу фактичних витрат майбутніх періодів у поточному періоді, що забезпечить користувачів достовірною інформацією про різні види витрат майбутніх періодів та дасть змогу визначити їхній вплив на фінансові результати діяльності підприємства, використовуючи загальнонаукові методи та прийоми, які адаптовані до складу й структури витрат майбутніх періодів, матеріально-технічних ресурсів підприємств.Перспективи. підприємствам, що функціонують у сфері матеріального виробництва, доцільно розробити скориговану до їхніх власних потреб індивідуальну систему обліку, контролю й аналізу витрат і забезпечення матеріально-технічними ресурсами діяльності підприємств у майбутні періоди, яка придатна для ухвалення ефективних управлінських рішень.Ключові слова: витрати майбутніх періодів, матеріально-технічні ресурси, сільське господарство, будівництво, фінансовий облік, контроль, організація обліку, аналіз.