Ризик-менеджмент цифрової трансформації в умовах пандемії - Зварич, Роман; Дудник, Юрій; Гомотюк, Вікторія; Боднар, Світлана (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. розвиток інформаційного простору стимулює економічне зростання, підвищує рівень інтеграції суспільних процесів та конкурентоспроможність національної економіки. Економіка знань та інформація активізують національні соціально-економічні процеси та дають додатковий поштовх розвитку інформаційних технологій. Інформаційні технології активно впливають на економіку, формують простір для напрямів її розвитку та стимулюють бізнес- процеси, що потребують ефективної системи ризик-менеджменту в умовах кризи. розвинені країни динамічно цифровізують усі сфери економіки, а Україна змушена розвиватись та конвергуватись у такому напрямку в умовах кризи. Сьогодні актуальним є дослідження процесу ризик-менеджменту цифрової трансформації в умовах пандемії.Методи. Методологічною основою дослідження є сукупність основних положень кризової теорії, теорії менеджменту, теорії ризик-менеджменту, а також сучасних концепцій цифрової трансформації. Для вирішення визначених завдань використано набір загальнонаукових методів дослідження: аналіз наукової літератури, метод аналогії та порівняння, теоретичний синтез, класифікація, методологічне узагальнення, економічний та статистичний аналіз: кластерний аналіз, регресійна модель; експертне оцінювання та наукова абстракція.Мета дослідження – обґрунтування системи та етапів ризик-менеджменту, оцінювання цифрових викликів, можливостей та питомої ваги цифрової трансформації в Європи, визначення макроекономічних передумови ризику в управлінні і напрацювання заходів ризик-менеджменту цифрової трансформації та його напрямів в умовах пандемії.Результати. Оцінено такі методи ризик-менеджменту, як ухилення і локалізація ризику, встановлено його етапи та досліджено його систему. Дано оцінку цифрових викликів та можливостей, що змінили способи спілкування, навчання та діяльність людей. проведено кластерний аналіз питомої ваги цифрової трансформації суспільства серед країн Європи. проаналізовано економіку Україна за рівнем інноваційності та побудовано гістограму національного приросту продуктивності праці. Оцінено макроекономічні передумови ризик-менеджменту в умовах пандемії. Запропоновано базові заходи ризик-менеджменту цифрової трансформації в умовах пандемії та рекомендації для забезпечення безперервної бізнес-діяльності.Перспективи. подальші наукові пошуки доцільно спрямувати на проблеми цифрових розривів та диспропорцій, а також на урядовий баланс підтримки мобільних грошей для найбільш вразливих верств населення та гарантією безпеки їхніх коштів в умовах кризи.Ключові слова: дистанційне керівництво, кіберризик, криза комунікації, пандемія, ризик-менеджмент, цифрові виклики, цифрова трансформація.