Сутність та обліково-інформаційне забезпечення електронних розрахунків - Назарова, Ірина (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. розширення та постійне вдосконалення сфери електронних платежів потребує перегляду засад бухгалтерського обліку електронних розрахунків та вдосконалення їх обліково-інформаційного забезпечення.Метою статті є дослідження діджиталізації безготівкових розрахунків у підприємницькій діяльності на міжнародному та вітчизняному ринках платіжних послуг, обліково-інформаційного забезпечення електронних розрахунків та розробка пропозицій щодо їх удосконалення.Методи. Теоретичну й методичну основу дослідження становлять загальнонаукові, спеціальні та емпіричні методи пізнання процесів та явищ. У статті використано метод порівняльного аналізу, наукової абстракції, статистичні та логічні методи.Результати. Уточнено визначення електронних платежів та запропоновано внести в облікову термінологію поняття «електронні розрахунки». Обґрунтовано можливі формати проведення електронних розрахунків між учасниками ринку. представлено варіанти електронної комерції та розрахунків у формі окремих блоків, кожен з яких вирізняється особливим способом здійснення електронних платежів та реєстрації операцій у системі бухгалтерського обліку. Запропоновано застосування уніфікованих форм типових документів, які служили би юридичною підставою для внесення записів у систему бухгалтерського обліку і звітності.Практичне втілення цих рекомендацій дасть змогу суб’єктам господарювання обирати вигідний варіант здійснення електронних платежів та відображення електронних розрахунків у системі обліку і звітності.Перспективи. подальших досліджень потребує порядок документального чи бездокументного підтвердження операцій щодо здійснення електронних платежів та електронних розрахунків.Ключові слова: електронні платежі, безготівкові розрахунки, електронні розрахунки, інформація, облік, інтернет-банкінг, еквайринг, електронні гроші.