Вплив цифрових технологій на інформаційне середовище бізнесу в умовах п’ятої промислової революції - Семанюк, Віта; Мельник, Наталія (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Стрімкий розвиток інформаційних технологій кардинально впливає на інформаційне середовище бізнесу. На зміну четвертої промислової революції приходить п’ята, яка формує організаційні структури на принципах діджиталізації та роботизації і в основі економічної діяльності ставить хмарні технології, блокчейн, штучний інтелект, інтернет речей, кардинально змінюючи роботу облікових працівників, які є креаторами інформаційного середовища на різних рівнях господарювання. прогресивні технології дозволяють автоматизувати прийняття рішень та створювати множинні альтернативні їх варіанти, враховуючи величезну кількість факторів впливу та моделювати розвиток ситуацій в умовах значної невизначеності. Такі рішення дозволятимуть досягати інформаційної транспарентності та економічної безпеки бізнесу, приймати оптимальні управлінські рішення та прогнозувати розвиток економічних систем.Мета дослідження. Метою дослідження є вивчення впливу технологій на інформаційне середовище бізнесу, та розуміння того, яким чином інформаційні технології змінять роботу бухгалтерів. Змоделювати інформаційне середовище бізнесу на різних рівнях господарювання за умови впровадження новітніх інформаційних технологій та принципів діджиталізації. Довести необхідність зміни методології обліку в умовах п’ятої промислової революції та зміну основних принципів облікової теорії.Методи дослідження. Для досягнення мети дослідження використано бібліографічний, монографічний та компаративний аналіз теорії інформаційних систем, облікової теорії, теорій розвитку суспільства. Система методів діалектичного, кібернетичного та синергетичного аналізу дала змогу оцінити вплив діджиталізації та розвитку цифрових технологій на облікову систему як систему створення інформації. Використано методи теоретичного конструювання, наукової абстракції, мисленнєвого експерименту та моделювання у процесі оцінювання впливу новітніх інформаційних технологій на облікову систему економічних суб’єктів різних рівнів господарювання і прогнозування перспектив розвитку облікової науки і практики.Результати. Досліджено вплив технологій на інформаційне середовище бізнесу в умовах Індустрії 5.0 та зміни облікової науки і практики, зумовлені таким впливом. Зроблено спробу змоделювати інформаційне середовище бізнесу на різних рівнях господарювання за умови впровадження новітніх інформаційних технологій та принципів діджиталізації. Доведено необхідність зміни методології обліку в умовах п’ятої промислової революції та зміну основних принципів облікової теорії. Зроблено прогноз щодо впливу на облікову методологію та методику таких цифрових рішень, як хмарні технології, Big Data, штучний інтелект, Blokchain, інтернет речей.Перспективи. подальші наукові розвідки доцільно спрямувати на прогнозування розвитку облікової науки та практики з урахуванням значного впливу цифровізації суспільства, а також на розширення методології обліку та набуття обліковими працівниками цифрових навичок.Ключові слова: інформаційні технології, облікова інформація, облікові інформаційні системи, моделювання, інформаційні технології, штучний інтелект, пандемія, Індустрія 5.0, промислова революція, облікова професія, хмарні технології, великі дані, блокчейн, інтернет речей, діджиталізація.