Функціонування бюджетів участі: сучасний стан, тенденції модернізації та моделювання в умовах реформування публічних фінансів - Лободіна, Зоряна; Дем’янишин, Василь; Кізима, Тетяна; Березька, Катерина; Кізима, Андрій (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Необхідною умовою відбудови України від наслідків руйнувань, завданих російською збройною агресією, пандемією COVID-19, та формування ресурсоощадної інклюзивної економіки на засадах перманентного соціально-економічного зростання є ефективне функціонування системи управління публічними фінансами, базовим елементом якої є технології бюджетування. партиципаторне бюджетування – це їх важлива складова, а бюджет участі (партиципаторний бюджет) – один із інноваційних інструментів залучення громадян до розподілу й використання бюджетних ресурсів, демократизації бюджетного процесу на місцевому рівні для стимулювання розвитку територіальних громад і регіонів.Мета. Мета статті – розвиток теоретико-методологічних засад і практичних підходів до функціонування бюджетів участі, виявлення основних трендів розвитку партиципаторного бюджетування та обґрунтування напрямів його модернізації в контексті реформування публічних фінансів.Методи. Для досягнення визначеної у дослідженні мети використано загальнонаукові методи: аналізу й синтезу, індукції та дедукції (для формування теоретичних засад партиципаторного бюджетування); функціонального та статистичного аналізу, аналогії, систематизації, формалізації, вимірювання, моделювання (для оцінювання практики функціонування бюджетів участі); узагальнення, порівняння, оптимізації, аргументації, логічних методів (для розроблення напрямів удосконалення партиципаторного бюджетування).Результати. Сформовано теоретичний підхід до розкриття сутності партиципаторного бюджетування, наведено алгоритм його здійснення на рівні територіальної громади та окреслено переваги функціонування бюджетів участі. проаналізовано практику використання партиципаторного бюджетування в Україні на різних рівнях бюджетної системи, виявлено проблеми, серед яких найважливішою є вибір напрямів розподілу, використання ресурсів бюджету участі й критеріїв їх оптимізації, та запропоновано підходи до їх вирішення. Сформовано науковий підхід до оптимізації видатків бюджету участі з використанням економіко- математичного моделювання.Перспективи подальших досліджень полягають у необхідності вирішення проблем ефективного використання бюджетних ресурсів органів місцевого самоврядування в умовах війни та пошуку шляхів забезпечення відповідності пріоритетних напрямів здійснення видатків бюджетів участі стратегічним цілям соціально-економічного розвитку територіальних громад і регіонів.Ключові слова: бюджет участі, бюджети місцевого самоврядування, бюджетні ресурси, громадські проєкти, економіко-математична модель, партиципаторне бюджетування, територіальні громади, технології бюджетування, публічні фінанси.