Фінансування доступного житла для внутрішньо переміщених осіб з використанням інформаційно-комунікаційних технологій - Алексеєнко, Людмила; Косович, Ольга; Бабій, Степан (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Дослідження науково-методичних підходів фінансування доступного житла в умовах триваючої збройної агресії має сприяти проведенню дієвої економічної політики щодо консолідації зусиль органів державної влади, бізнесу, громадського сектору, благодійних та волонтерських організацій, міжнародних донорів для розв’язання проблем внутрішньо переміщених осіб. У нашій країні розміщення переселенців у місцях переселення розглядалося як тимчасова потреба і відбувалося із переконанням того, що військовий конфлікт є немасштабним явищем, тому загалом обмежувалися державною допомогою на оренду житла та поселенням в модульні містечка. Більшість заходів, які вживалися державою до цього часу, є заходами реагування, які не відповідають теперішній ситуації геополітичної конфронтації. Дослідження теоретичних і емпіричних аспектів реалізації державних та регіональних програм так званого «стійкого розселення» потребує розвитку сегменту доступного житла з залученням ринкових, державних та змішаних механізмів фінансування.Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичного концепта і методичних положень оцінки організаційно-правових засад фінансування доступного житла для внутрішньо переміщених осіб з використанням інформаційно- комунікаційних технологій.Методи дослідження базуються на теоретичному узагальненні, систематизації, діалектичному підході до наукового пізнання економічних явищ і процесів міграції, що дало змогу розкрити проблематику ринкового, державного та змішаного механізмів фінансування розвитку ринку доступного житла для внутрішньо переміщених осіб, розробити інформаційну систему економіко-правових засад функціонування інвестиційно-будівельного консорціуму, яка забезпечує застосування декількох сценаріїв формування структури джерел фінансування проєкту з доступного житла і відповідно мінімізує кризові ситуації.Результати. Досліджено методологічні засади ринкового, державного та змішаного механізмів фінансування розвитку ринку доступного житла у післявоєнний період. проаналізовано особливості національної програми забезпечення доступним житлом внутрішньо переміщених осіб і визначено її стратегічні напрямки з урахуванням можливостей донорської підтримки. Обґрунтовано доцільність та умови створення інвестиційно-будівельного консорціуму з залученням юридичних осіб, фізичних осіб, некомерційних організацій та публічних утворень та розроблена інформаційна система. Сконцентровано увагу на особливостях координації співпраці між державними та недержавними установами, спрощенні надання публічних адміністративних послуг для ВпО, залученні коштів міжнародних донорів для реалізації інтеграційних проєктів доступного житла для переселенців.Перспективи. подальші дослідження важливо зосередити на підвищенні ефективності фінансування інтеграційних проєктів доступного житла та вирішенні проблеми побудови спеціалізованих соціальних селищ із урахуванням конструктивних особливостей, пристосованих для проживання сімей, у складі яких є особи з інвалідністю внаслідок війни.Ключові слова: міграція, інститут розвитку, фінансування, стійке розселення, доступне житло, внутрішньо переміщені особи, сценарний підхід, інформаційно- комунікаційні технології.