Особливості формування витрат операційної діяльності за елементами - Омецінська, Ірина (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Складні умови функціонування підприємств вимагають посиленого контролю за витратами та дієвої системи управління ними. Облік витрат за різними групами створює важливу інформаційну базу для ефективного управління підприємством. Так, поділ витрат за елементами передбачає групування економічно однорідних витрат. Це дає змогу сформувати інформацію про витрачання матеріальних, трудових, фінансових ресурсів та розрахувати показники, що характеризують рівень і ефективність їх використання як на мікро-, так і на макрорівні. Незважаючи на встановлений у нормативних документах перелік витрат за економічними елементами, недостатньо уваги приділяється їх змістовому наповненню. В галузевих методичних рекомендаціях з формування собівартості продукції (робіт, послуг) не завжди однозначною є позиція щодо віднесення окремих видів витрат до відповідно елементу. Це зумовлює викривлення інформації про величину елементів операційних витрат. Тому нині важливо встановити чіткі положення щодо змісту елементів витрат, що дасть змогу сформувати обґрунтовану інформацію про використання ресурсів підприємства для цілей управління.Мета дослідження полягає в науковому обґрунтуванні економічної сутності елементів витрат, окресленні змістового наповнення кожного елемента операційних витрат з урахуванням положень нормативних документів, встановленні взаємозв’язку складових витрат операційної діяльності під час їх поділу за різними класифікаційними ознаками.Методи. У процесі дослідження використано такі методи: теоретичного узагальнення, абстрактно-логічний – для обґрунтування економічного змісту витрат при їх поділі за елементами; порівняння, групування, аналогії, аналізу та синтезу – для удосконалення змістового наповнення елементів витрат; індукції та дедукції, моделювання, структурно-логічний – для встановлення взаємозв’язку між різними видами витрат операційної діяльності.Результати. Обґрунтовано доцільність поділу витрат за елементами та представлено взаємозв’язок елементів операційних витрат з інформацією про використання ресурсів підприємства. Запропоновано назву елемента «матеріальні затрати» замінити на «матеріальні витрати», що вдосконалить її відповідно до змістового наповнення. Виявлено недоліки в представленні інформації про структуру витрат операційної діяльності за економічними елементами в облікових стандартах та галузевих методичних рекомендаціях з формування собівартості продукції (робіт, послуг) та подано пропозиції з удосконалення змістового наповнення елементів «матеріальні витрати», «витрати на оплату праці», «інші операційні витрати». Доведено необхідність оновлення й уніфікації структури витрат за елементами в різних нормативних документах з метою обґрунтованого формування третього розділу Звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід). Окреслено взаємозв’язок складових витрат операційної діяльності у процесі їх поділу за різними класифікаційними ознаками.Перспективи. перспективами подальших досліджень є визначення змістового наповнення кожного елемента операційних витрат відповідно до галузевої специфіки підприємств. Це сприятиме удосконаленню галузевих методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг).Ключові слова: операційна діяльність, елементи витрат, ресурси підприємства, матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати, Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід).