Облік і контроль за допоміжними матеріальними ресурсами в управлінні фінансовою безпекою у будівництві - Дерій, Василь; Гуменна-Дерій, Марія (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. У сфері будівництва, окрім основних матеріальних ресурсів, якими є будівельні матеріали, використовують допоміжні матеріальні ресурси, до яких належать: електроенергія, природний газ, тверде паливо (кам’яне вугілля, торф, дрова), рідке паливо (дизельне паливо, бензин, біопаливо), вода, теплоенергія, запасні частини, ремонтні матеріали тощо. В структурі витрат будівельного підприємства допоміжні матеріальні ресурси займають приблизно 5-10%, проте вони мають певний вплив на обсяг витрат підприємства будівельної галузі та собівартість будівельної продукції (робіт, послуг). раціональне використання допоміжних матеріальних ресурсів забезпечує їх економію та позитивно впливає на кінцевий фінансовий результат будівельного підприємства і, зрештою, на рівень і ефективність управління фінансовою безпекою у будівництві. Викладене вище дає нам підстави стверджувати, що тема дослідження актуальна і заслуговує на увагу з боку науковців з обліку й оподаткування.Мета дослідження – з’ясувати специфіку обліку і контролю за використанням електроенергії, природного газу, води та інших допоміжних матеріальних ресурсів у будівництві і міру їх впливу на обсяги витрат будівельного підприємства та забезпечення економії таких ресурсів.Методи (методологія). Застосовані методи системного підходу йузагальнення даних – для поліпшення методики та організації обліку й контролю за допоміжними матеріальними ресурсами будівельного підприємства і його сегментів; графічний метод – для побудови схеми класифікації допоміжних матеріальних ресурсів у будівництві; табличний – для характеристики обсягів деяких допоміжних матеріальних ресурсів, що використовувались у будівництві України в 2020 р. та визначення їхньої питомої ваги у загальноукраїнському їх споживанні і т. п.Результати. Запропоновано допоміжними матеріальними ресурсами (ДМр) в будівництві називати ті матеріальні ресурси, що не належать до основних матеріальних ресурсів (будівельних матеріалів, будівельних конструкцій, вузлів та деталей). Констатується, що до складу допоміжних матеріальних ресурсів належать: електроенергія, природний газ, тверде паливо (кам’яне вугілля, торф, дрова), рідке паливо (дизельне паливо, бензин, біопаливо), вода, теплоенергія, запасні частини, ремонтні матеріали тощо. Запропоновано в системі бухгалтерського обліку виокремити відповідні субрахунки: «Електрична енергія», «природний газ», «Тверде паливо», «рідке паливо», «Теплоенергія», «Водопостачання», «Водовідведення», «Запасні частини», «ремонтні матеріали» і т. д. Наголошено на важливості контролю за ефективністю використання допоміжних матеріальних ресурсів у будівництві, який насамперед має відповідати внутрішньому контролю і спрямовуватись на мінімізацію витрат та максимізацію доходів операційної будівельної діяльності.Перспективи. У майбутньому доцільно більш ґрунтовно вивчити методику й організацію обліку та контролю використання допоміжних матеріальних ресурсів у підгалузях будівництва, зокрема у дорожньо-шляховому і промисловому будівництві в Україні, а також в інших країнах світу, що мають у цьому напрямку позитивний досвід.Ключові слова: допоміжні матеріальні ресурси, витрати, фінансова безпека, будівництво, управлінський облік, організація обліку, контроль, аналіз, система управління.