Вплив державно-приватного партнерства на зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання - Крупка, Михайло; Костецький, Володимир (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Невизначеність чітких перспектив щодо післявоєнного відновлення вітчизняної економіки робить значні перешкоди для формування надійної фінансової бази розвитку держави і суб’єктів господарювання. Такі умови актуалізують розвиток нових форм та методів акумулювання фінансових ресурсів, зокрема в частині залучення держави до процесів відновлення повноцінної діяльності значної кількості частково зруйнованих та пошкоджених великих підприємств, а також підтримки розвитку суб’єктів господарювання середнього та малого бізнесу, з метою зміцнення їхньої фінансової безпеки. Однією із форм участі держави в забезпеченні фінансовими ресурсами суб’єктів бізнесу на взаємовигідних умовах є державно-приватне партнерство. Державно-приватне партнерство – це колаборація бізнесу та представників влади для реалізації певного проєкту. Суб’єкт господарювання як приватний партнер втілює його в життя та отримує грошову винагороду, а держава отримує відповідний об’єкт інфраструктури.Мета. Мета статті – розвиток теоретико-методологічних засад та практичних підходів до використання можливостей державно-приватного партнерства на якісно новому рівні, виявлення основних напрямків розвитку такого партнерства для зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання в контексті післявоєнної відбудови економіки України.Методи. Для досягнення визначеної у дослідженні мети використано загальнонаукові методи: індукції та дедукції, аналізу й синтезу (для формування теоретичних засад державно-приватного партнерства); функціонального та статистичного аналізу, систематизації, вимірювання (для оцінювання можливостей застосування державно-приватного партнерства); узагальнення, оптимізації, аргументації (для розроблення напрямів підвищення ефективності державно-приватного партнерства в цілях зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання).Результати. Сформовано теоретичний підхід до розкриття сутності державно-приватного партнерства, наведено алгоритм його здійснення. проаналізовано практику використання державно-приватного партнерства в Україні, виявлено проблеми, серед яких найважливішою є необхідність реформування чинного законодавства з метою спрощення процедури залучення суб’єктів господарювання до участі в проєктах державно-приватного партнерства, запропоновано підходи до їх вирішення.Перспективи подальших досліджень полягають у необхідності вирішення проблем ефективного використання сучасних форм державно-приватного партнерства в контексті забезпечення як економічної безпеки держави, так і фінансової безпеки суб’єктів господарювання.Ключові слова: державно-приватне партнерство, економічна безпека держави, фінансова безпека суб’єктів господарювання, приватні партнери, бюджетні ресурси, співфінансування, гранти, індекс очікувань ділової активності, стратегія фінансової безпеки.