Аналіз ймовірності настання кризових явищ як детермінанта фінансової безпеки підприємств харчової промисловості - Жукевич, Світлана; Жук, Наталя (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. В умовах сьогодення на фінансово-господарську діяльність впливають зовнішні та внутрішні чинники, які зумовлюють виникнення кризових явищ, відповідно впливають на рівень фінансової безпеки та призводять до банкрутства підприємства. Такі обставини актуалізують питання передбачення, попередження й протидії кризовим явищам та обґрунтовують необхідність впровадження в практичну діяльність антикризового управління, методи й моделі якого дають можливість здійснювати оцінювання й аналіз ймовірності банкрутства та проводити заходи щодо його запобігання й забезпечення фінансової безпеки.Відповідно виникає потреба завчасного визначення й аналізу ймовірності банкрутства підприємства та діагностування причин, що зумовлюють його виникнення та можливостей попередження з метою гарантування фінансової безпеки агентів економічної діяльності.Мета полягає у дослідженні основних підходів, методів та моделей аналізу ймовірності настання кризових явищ, які зумовлюють банкрутство та впливають на рівень фінансової безпеки підприємств харчової промисловості.Методи. Досягнення мети можливе в разі використання загальнонаукових, спеціальних, економіко-математичних методів та інтегральних дискримінантних моделей пізнання досліджуваних процесів та явищ. порівняння, узагальнення, аналіз, синтез і систематизація використані для розуміння кризових явищ, банкрутства, фінансової безпеки. Структурно-логічний, табличний, графічний методи, економіко-статистичні, дискримінантні моделі застосовані для визначення ймовірності настання кризових явищ у системі фінансової безпеки підприємства.Результати. В процесі дослідження уточнено розуміння кризи як непередбачуваної ситуації, що загрожує пріоритетним цілям підприємства та його фінансовій безпеці. Водночас кризові явища призводять до неспроможності суб’єкта господарювання виконати свої фінансові зобов’язання для забезпечення поточної виробничої діяльності, тобто до фінансової кризи, ідентифікується з неплатоспроможністю, відсутністю прибутку й потенціалу для ефективного функціонування, тобто з банкрутством.Досліджено, що визначати ймовірність банкрутства можливо за допомогою методів фінансового аналізу – горизонтальний, вертикальний, абсолютних різниць, структурний. Крім того, ускладнення умов фінансово-господарської діяльності потребує застосування статичних моделей на основі дискримінантного аналізу, який передбачає оцінювання співвідношення фінансових коефіцієнтів для побудови функції за допомогою математично-статистичних процедур та розрахунку інтегрального показника Z.Для визначення, аналізу та оцінювання настання кризових явищ, що загрожують фінансовій безпеці, застосовано найбільш поширені економіко-математичні методи прогнозування ймовірності настання банкрутства дискримінантного аналізу. Здійснено експрес-аналіз фінансового стану харчової промисловості ЗАТ «Житомирські ласощі» з використанням коефіцієнта У. Бівера. Для визначення ймовірності банкрутства досліджуваного підприємства застосовано моделі Е. Альтмана: адаптовану формулу Z-score (Altman Z-score Plus) для компаній- виробників, модель для приватних підприємств, які не розміщують акції на фондовому ринку, двофакторну модель. Також для оцінювання настання кризових явищ використано моделі К. Спрінгейта, р. Ліса.Однак, з огляду на переваги застосованих моделей (відображають різні аспекти господарської діяльності підприємства, легкі в обчисленнях, прості й точні у розрахунках, дають змогу зовнішнім користувачам їх застосовувати), вони розроблені для західних країн з розвинутою ринковою системою і не враховують сучасних умов господарювання вітчизняного ринку. Тому поряд із закордонними моделями ми апробували українські моделі визначення ймовірності банкрутства таких науковців-економістів, як О. Терещенко та А. Матвійчука. Застосування і розрахунок показників дискримінантних моделей аналізу й оцінювання кризових явищ, дав змогу ідентифікувати підприємство харчової промисловості – ЗАТ «Житомирські ласощі» і зробити відповідні висновки. проте для визначення конкретних чинників впливу на ймовірність банкрутства та їх кількісного виміру необхідно здійснити більш детальний аналіз за кожною складовою фінансового стану підприємства.Управління фінансово-господарською діяльністю підприємств харчової промисловості потребує системних змін, якісно нових підходів до визначення кризових явищ на якомога ранніх термінах їх вияву. Кризові явища ототожнюють з настанням банкрутства підприємства, що має високий ступінь ризику у фінансовій діяльності, внаслідок якого неможливо у зазначені терміни виконати зобов’язання та вимоги перед бюджетом та кредиторами. З огляду на це важливо завчасно виявляти ознаки кризи у підприємстві, зокрема за допомогою аналізу з використанням діагностичних методів дослідження, які дають змогу визначити ймовірність банкрутства з визначеною точністю та передбачуваністю. Тобто важливо й необхідно впроваджувати ефективне антикризове, безпекоорієнтоване управління з метою передбачення, попередження виникнення загроз та вживання заходів щодо виправлення ситуації для досягнення високого рівня фінансової безпеки підприємства в жорстких, непередбачуваних умовах ринкової економіки.Перспективи. Для здійснення аналізу та оцінювання кризових явищ та ймовірності банкрутства в контексті їхнього впливу на фінансову безпеку підприємств харчової промисловості, окрім запропонованих, доцільнозастосовувати інші дискримінантні економіко-математичні методи, чіткі та нечіткі методи і моделі визначення кризових явищ, які враховували би галузеві особливості й були б адаптовані в умовах невизначеності й нестабільності ринкового простору, що може стати предметом подальших досліджень.Ключові слова: фінансова безпека, банкрутство, аналіз, криза, кризові явища, моделі, фінансовий стан.