Облікова парадигма в умовах застосування електронних інформаційних технологій - Назарова, Ірина (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Широке запровадження в економіку сучасних електронних інформаційно- комунікаційних технологій потребує переосмислення теоретичних основ бухгалтерського обліку. Теперішня методологія обліку, що базується на документуванні господарських операцій, їх відображенні на рахунках подвійним записом, балансовому узагальненні, започаткована ще кілька століть тому. Із розвитком    автоматизованих систем, новітніх    інформаційних технологій з формування, обробки та передачі інформації виникає потреба у виробленні нової облікової парадигми, яка відображала би не лише нові інформаційні запити широкого кола споживачів інформації, а й враховувала б кардинальні зрушення у техніці ведення обліку.Мета статті. Мета дослідження – узагальнення напрацювань щодо парадигмального розвитку бухгалтерської науки та надання пропозицій з вироблення нової облікової парадигми відповідно до сучасних інформаційно- комунікаційних технологій, нової ролі обліку як важливого економічного інституту.Методи. Для розкриття мети статті використано загальнонаукові та емпіричні методи пізнання й узагальнення минулих та сучасних процесів і явищ. Результати. Узагальнено напрацювання щодо парадигмального розвитку бухгалтерської науки. Визначено головні ознаки й критерії кожного етапу розвитку обліку. Обґрунтовано необхідність формування нової облікової парадигми відповідно до обставин, що склалися у світовій економіці й суспільстві. Основними критеріями, які характеризують сучасну парадигму обліку та вирізняють її від попередніх, є нова мета і завдання обліку, уведення в систему обліку інтелектуальних ресурсів, нові підходи до оцінювання ресурсів. проте головним чинником зміни облікової парадигми можна вважати розвиток і запровадження електронних обліково-інформаційних систем, що суттєво впливають на методологічні та організаційні основи ведення обліку, збору, реєстрації, обробки, зберігання й передачі обліково-звітної інформації. Перспективи подальших досліджень. подальші дослідження можуть бути спрямовані на удосконалення методичних, організаційних та технічних інструментів для реалізації у практичну діяльність нової парадигми бухгалтерського обліку, що ґрунтується на сучасних електронних обліково-інформаційних системах.Ключові слова: бухгалтерський облік, інформаційні запити, звітність, теорія, методологія, наукова парадигма, інформаційні технології, автоматизація обліку.