Огляд економічної діяльності хмарних провайдерів та дослідження теоретичних основ хмарних обчислень - Койбічук, Віталія; Кочережченко, Роман; Жовтоніжко, Ірина (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Хмарні послуги стали невід’ємною частиною усіх сучасних компаній, що сприяє розвитку бізнесу, надає гнучкість, масштабованість та прискорення бізнес-операцій. потреба в використанні хмарних послуг буде тільки зростати в середовищі, де все постійно змінюється. Завдяки послугам, таких як зберігання даних, обчислювальна потужність, хостинг додатків у мережі Інтернет, компанії будь-якого розміру матимуть конкурентні переваги. провайдери, що надають хмарні послуги, пропонують підприємствам кілька переваг над традиційним підходом в організації IT-інфраструктури. Наприклад, одним з основних типів хмарних послуг є SaaS, або Software-as-a-Service, ця модель дає змогу компаніям платити лише за те, чим вони користуються. Це дає певні переваги над використанням апаратних засобів, що перебувають у власності підприємства, тому що це потребує значних початкових інвестицій та постійних витрат на підтримку системи в робочому стані. Гнучкість, що може надати користування послугами хмарних провайдерів, – це можливість за потреби масштабуватися як вертикально, покращивши конфігурації хмарного заліза, так і горизонтально, збільшивши   кількість обчислювальних машин. Очевидно, що такі спроби масштабування в компанії, де використовують власну архітектуру, передбачаютьь значні інвестиції та витрати.Мета дослідження полягає в огляді економічної діяльності провайдерів хмарних послуг, дослідженні та вивченні основних аспектів хмарних послуг та опису базових визначень хмарних обчислень.Методи дослідження ґрунтуються на системно-логічному узагальненні змістовної сутності теоретичних аспектів щодо використання хмарних сервісів.Результати. В результаті дослідження надано визначення та рекомендації щодо використання послуг хмарних провайдерів. Був проаналізований вплив хмарних технологій на бізнес та ключові метрики ефективності розробки програмних продуктів. Досліджено практику використання послуг хмарних провайдерів компаніями з сектору IT та іншими галузями. А також розроблено прототим практичного використання хмарної бази даних, на прикладі ініціалізації бази даних, що демонструє практичність та швидкість процесу.Перспективи. подальші наукові дослідження будуть спрямовані на практичну розробку прикладного додатку, що використовує хмарні обчислення та послуги хмарних функцій (авторизація та аутентифікація користувачів системи та бази даних).Ключові слова: хмарні обчислення, хмарні сервіси, архітектура програмних систем, мікросервіси, безсерверна архітектура.