Проблематика державного регулювання телерадіомовлення в прикордонних районах - Морозов, Сергій (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. У статті розглянуто актуальну проблему державного регулювання та функціонування ефірного телерадіомовлення в прикордонних районах України, що межують з придністровською Молдавською республікою (пМр), російською федерацією та республікою Білорусь. Дослідження зосереджено на ролі державного регулювання інформаційної безпеки в цих районах і можливих шляхах покращення ситуації завдяки вдосконаленню прийому ефірного телерадіомовлення.Мета дослідження. Мета цієї статті – пошук та обґрунтування пропозицій щодо напрямків покращення державного регулювання телерадіомовлення в прикордонних районах України. Методи. Дослідження базується на аналізі наукових робіт українських вчених, які присвячені проблематиці телерадіомовлення в прикордонних районах, на порівняльному аналізі регуляторних актів, законів та відображає важливі аспекти впливу геополітичних факторів на медіасередовище у вказаних прикордонних районах. У статті описані результати польових досліджень у прикордонних районах Одеської області, але дослідження нормативних документів та звітів виявило, що ситуація з мовленням у прикордонних районах є загально національною проблемою, а не проблемою окремого регіону. Встановлено, що проблема мовлення в прикордонних районах полягає не тільки в тому, що в деяких населених пунктах невпевнений прийом або повністю відсутній прийом українського телебачення та радіо, а й у тому, що в цих населених пунктах наявний сталий прийом багатоканальної мережі російського телебачення та радіостанцій.Результати. Обґрунтовано, що окрім необхідності технічних рішень для забезпечення прикордонних територій покриттям українського телерадіомовлення, звертається увага на те, що для захисту національного інформаційного простору додатково необхідно створити умови, за яких вітчизняний національний контент буде більш привабливим для глядача, ніж російський, як за кількістю каналів, так і за якістю наповнення. Обґрунтовано напрями удосконалення державного регулювання у сфері телерадіомовлення на прикордонних територіях України в сфері розвитку стільникових телевізійних систем, що максимізує переваги від застосування стільникових технологій; у частині отримання дозволів для використання частот на покриття території (а не точок встановлення) стільникових телевізійних систем; формування сприятливого середовища для входження місцевого бізнесу у сферу функціонування стільникових телевізійних систем.Перспективи. подальші дослідження можна проводити в напрямку обґрунтування, розробки й поліпшення законодавчих норм, які регулюють покриття території України теле- та радіомовленням. Водночас доцільно здійснювати дослідження механізмів, які дають змогу впроваджувати альтернативні до чинних технології мовлення й альтернативні способи регулювання процесу видачі дозволів на ефірне мовлення.