Проєктний підхід: суть та особливості застосування у сфері публічного управління - Полікровський, Роман (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Застосування проєктного підходу у сфері публічного управління є доволі ефективним засобом покращення основних економічних індикаторів не лише державного, а й регіонального розвитку. Проєкти, які реалізуються публічними органами влади, мають важливе значення у процесі розвитку національної економічної системи та є одним із найефективніших управлінських інструментів. Виконання проєктів активізує цільову орієнтацію системи публічного управління; забезпечує абсолютне і постійне розв’язання різних проблем у сфері економіки, екології, соціального забезпечення тощо; сприяє досягненню визначеної мети суспільного розвитку в державі.Мета. Розкриття суті й особливостей застосування проєктного підходу в сфері публічного управління.Методи дослідження. У процесі написання статті використано такі методи: аналізу та синтезу, метод узагальнення, порівняльний метод і метод систематизації, метод системного аналізу, логічний та діалектичний методи.Результати. Розкрито суть проєктного підходу в сфері публічного управління, що виступає доволі ефективним засобом покращення основних економічних індикаторів не лише державного, а й регіонального розвитку. Визначено суть поняття «проєкт» і з’ясовано, що проєкт є певним документом, що передбачає шляхом використання особливого інструментарію та методології опис, аргументацію та деталізацію певної діяльності щодо досягнення завчасно визначеної і довгоочікуваної мети разом із чітко визначеною ресурсною базою з конкретними часовими термінами. Розкрито суть поняття «управління проєктом» та встановлено, що «управління проєктом» є нетривалою управлінсько-фаховою діяльністю, пов’язаною із плануванням, організацією, стимулюванням і контролем за доцільним використанням усіх видів ресурсного забезпечення за рахунок застосування комплексу особливої методології й інструментарію під час досягнення завчасно визначених цілей у визначені терміни реалізації проєкту. Наведено основні ознаки проєктного підходу у сфері публічного управління.Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягають в обґрунтуванні доцільності аналізу результативності впровадження проєктного підходу в управлінні діяльністю органів місцевого самоврядування та територіальних громад.