Теоретичні основи сучасної парадигми цифровізації української економіки - Шкільняк, Костянтин (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Нині проблемам цифровізації економіки, характерними ознаками якої є процес, під час якого розвивається електронне інформаційне середовище, та новітні технології, приділяється все більша увага. За теперішніх умов Україна є єдиною серед європейських держав, що не володіє своїми достатніми цифровими ресурсами для її повного переведення на рейки цифрової економіки. Чи не найбільшою причиною того, що цей процес сповільнився, стало повномасштабне вторгнення та бойові дії, через котрі українська економіка має значні витрати (втрати), як і процес, який дав би їй трансформуватись у новітнє цифрове середовище. Через такі тенденції актуальною є потреба встановлення сучасних проблем процесу, під час котрого формується українська цифрова економіка, визрівають основні тенденції і перспективи того, як вона повинна розвиватись, рухаючись в євроінтеграційному напрямку.Мета дослідження – розкриття теоретичних основ сучасної парадигми цифровізації української економіки.Методи. В основу дослідження були закладені такі методи: методи аналізу та синтезу (з метою ґрунтовного вивчення суті цифровізації економіки), графічний метод (з метою наведення основних визначень такого поняття різними українськими науковцями), метод узагальнення, комплексний і системний підхід та абстрактно-логічний метод (з метою формулювання висновків і перспектив подальших досліджень).Результати. Розкрито суть поняття «цифрова економіка» та визначено, що її доцільно розглядати як окремий сектор економіки, де господарську діяльність суб’єкти підприємництва ведуть, користуючись інформаційно-комунікаційними і цифровими технологіями, а провідні засоби (фактори) виробництва є цифровими (електронними, віртуальними) даними (числовими та текстовими). Водночас встановлено, що під цифровізацією варто розуміти процес, який дотичний до активного формування, використання, поліпшення технологій, що спеціалізуються на інформаційно-комунікаційному контенті.Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягають у дослідженні сучасних тенденцій використання інформаційно-комунікаційних технологій під час цифровізації, яка протягом останніх років активно набирає обертів.