Управління розвитком територіальної громади: проблема вибору методологічного підходу - Цапик, Тарас (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Важливим напрямком сучасного публічного управління є управління розвитком територіальної громади. В умовах сучасних викликів, коли необхідно визначити ефективний підхід до забезпечення її стійкого та гармонійного розвитку, актуалізується проблема вибору методологічної бази управління, яка дала би змогу реалізувати найбільш адаптовану до цих викликів модель функціонування базового територіального утворення, що в сучасних реаліях розглядається не лише як адміністративно-територіальна одиниця, а й як локальний ринок, «квазікорпорація», соціум. У науковому середовищі та в практиці діяльності органів місцевого самоврядування ця проблема все ще дискусійна, що привернуло увагу до її дослідження в поданій науковій праці.Мета дослідження полягає у порівняльному аналізі методологічних підходів до управління розвитком територіальних громад, та обґрунтуванні доцільності вибору найбільш прийнятного для практики в умовах сучасних викликів.Методи. У процесі дослідження використовувалися універсальні методи наукового пізнання щодо особливостей управління розвитком, а також порівняння переваг і недоліків різноманітних підходів до управління розвитком територіальних громад.Результати. Під час дослідження систематизовано основні типи розвитку територіальних громад в Україні. Зокрема, визначено такі з них: стихійний (спонтанний), цілеспрямований (плановий), економічний, екологічний, соціальний, ендогенний, екзогенний. Кожен з цих типів відіграє певну роль у формуванні стійких та конкурентоспроможних територіальних громад. Проведений порівняльний аналіз різних підходів до управління розвитком територіальних громад, відображених у науковій літературі та поширених на практиці, показав, що застосовуються централізований, децентралізований, маркетинговий, інноваційний, комунікативний, екосистемний підходи. Зроблено висновок, що ефективне управління розвитком громади потребує інтегрованого підходу. Водночас стверджується, що в сучасних умовах набуття територіальною громадою статусу суб’єкта економічного розвитку вказує на доцільність застосування маркетингового підходу, який ще не надто поширений у вітчизняній практиці публічного управління.Перспективи подальших досліджень. На подальшу увагу заслуговує більш детальне дослідження прикладних аспектів маркетингового підходу в управлінні розвитком територіальних утворень у зарубіжній та українській практиці.