Показники соціальної та економічної статистики як індикатори економічної безпеки держави - Трофімчук, Михайло; Колоїзд, Олег (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Економічна безпека є одним із головних аспектів сталого розвитку держави. Вона охоплює здатність країни захищати свої економічні інтереси, забезпечувати стабільне функціонування та розвиток економічної системи, а також мінімізувати ризики, пов’язані із зовнішніми та внутрішніми загрозами. Важливу роль в оцінюванні рівня та моніторингу економічної безпеки відіграють показники соціально-економічної статистики, які дають змогу аналізувати стан економіки, виявляти потенційні загрози та розробляти заходи для їх нейтралізації. Мета. Метою статті є визначення основних соціально-економічних показників, які доцільно використовувати як індикатори стану економічної безпеки та обґрунтування особливостей їх аналізу й інтерпретації в контексті оцінювання економічної безпеки на прикладі економіки України.Методи. Проведене дослідження ґрунтується на системному підході, відповідно до якого економіка становить систему, в якій взаємодіють різні елементи, зокрема це промисловість та торгівля, фінансовий сектор, соціальна сфера. Метод причинно-наслідкових зв’язків використовувався для обґрунтування та інтерпретації значень і динаміки змін соціально-економічних статистичних показників у контексті економічної безпеки країни. Також у статті використано такі методи статистичного аналізу, як динамічний та структурний аналіз окремих показників соціально-економічної статистки для виявлення тенденцій та структурних змін економічної безпеки України. Крім цього, використано методику розрахунку коефіцієнта парної кореляції для виявлення та обґрунтування взаємозв’язку окремих економічних явищ, що можна застосувати для оцінювання та моніторингу економічної безпеки країни.Результати. У дослідженні означено роль показників соціально-економічної статистики для оцінювання економічної безпеки країни. Визначено та обґрунтовано основні критерії до показників, які можуть бути індикаторами економічної безпеки країни. Відповідно до системного підходу сформовано перелік показників макроекономічної та соціальної статистики з метою їх аналізу як індикаторів економічної безпеки. Встановлено, що певні показники можуть мати умовно нормативні (оптимальні) значення, відхилення від яких буде вказувати на погіршення рівня економічної безпеки. На прикладі даних соціально-економічної статистики України обґрунтовано взаємозв’язок конкретних числових значень, динаміки змін, структурних особливостей таких показників, як валовий внутрішній продукт, рівень інфляції, рівень безробіття, сальдо зовнішньоторговельного балансу, номінальна середня заробітна плата, державний борг з економічною безпекою країни.Перспективи подальших досліджень полягають у необхідності формування комплексної системи моніторингу економічної безпеки із застосуванням статистичних даних окремих показників соціально-економічного розвитку, визначенням їхніх граничних значень з метою фіксування відхилень та подальшого своєчасного реагування на їх зміни в середньостроковій та довгостроковій перспективі.