Нефінансова звітність малих сільськогосподарських підприємств - Калюга, Євгенія; Грищук, Ганна; Калюга, Олександр (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. В умовах становлення ринкової економіки утворення нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків обумовлюють необхідність удосконалення системи звітної інформації, необхідної для управління на усіх рівнях. Важливим етапом ведення обліку є формування нефінансової форми звітності, від правильності й обґрунтованості якої залежить ефективність системи обліку на малому підприємстві загалом. У зв’язку з цим вважаємо за доцільне проаналізувати складові нефінансової звітності та надати практичні рекомендації щодо їх актуальності у частині витрат на виробництво продукції рослинництва.Мета дослідження – вивчити зміст та структуру Звіту про управління з метою їх удосконалення щодо витрат малих сільськогосподарських підприємств.Методи (методологія). Теоретико-методологічною основою наукового дослідження є аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, конкретизація, порівняння, монографічний, системний і логічний методи.Результати. Досліджено зміст та структуру Звіту про управління на підставі вітчизняного та зарубіжного нормативно-правового забезпечення, теоретико- практичних здобутків провідних вчених-економістів. Запропоновано практичні рекомендації у частині розділів «Результати діяльності», «Екологічні аспекти», «Соціальні аспекти та кадрова політика» та «Ризики» Звіту про управління малих сільськогосподарських підприємств з метою більш достовірного відображення витрат на виробництво продукції рослинництва.Перспективи. У майбутньому доцільно більш ґрунтовно відобразити методико-організаційні аспекти формування Звіту про управління для малих сільськогосподарських підприємств.