Облік доходів і витрат з надання послуг в умовах нестабільності - Бенько, Віталій (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Обґрунтовано важливість сфери електронних комунікацій та вказано, що це зумовлено зростанням вимог до якості, швидкості та ефективності надання послуг. Досліджено порядок визнання та відображення доходів та витрат з надання послуг.Мета дослідження полягає у здійсненні аналізу стратегічних напрямків покращення якості надання послуг.Методи дослідження – якісно-описові, спостереження, документування.Основні результати дослідження. Сфера електронних комунікацій зіштовхується з дефіцитом інвестицій у розвиток інфраструктури, високим рівнем витрат на прокладання ліній телекомунікацій та встановлення сучасного обладнання, зниженням платоспроможності споживачів послуг і відсутністю належного рівня сервісного обслуговування клієнтів, нерівномірним навантаженням у різні періоди доби, що вимагає узгодження нормативно-правових актів та застосування світових стандартів.Висновки і перспективи подальших розвідок. Компанії, які працюють у сфері електронних комунікацій, мають проводити детальний аналіз потенціалу окремих складових частин та діяльності загалом, що дасть можливість розробити найбільш оптимальну модель діяльності оператора зв’язку і математично встановити результат, на який можливо впливати та швидко адаптуватись до впровадження нових видів послуг.Для ринку послуг характерна тенденція поступового витіснення фіксованого зв’язку та зміна його мобільним зв’язком. Таким чином, дослідження мають бути зосереджені на нових продуктах у сфері електронних комунікацій, встановленні оптимальних тарифів, створенні інвестиційної привабливості такої важливої сфери діяльності як для держави, так і для окремих споживачів.Детально проведений аналіз вимог та стандартів, які визначають порядок обліку доходів і витрат, вказує на необхідність проведення подальших досліджень у цьому напрямку.