Облік криптовалют у міжнародній практиці - Чен’юй, Лю (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Із розширенням сфери застосування криптовалют поточна методика обробки облікової інформації та контроль відповідними відділами обліку на підприємстві значно ускладнюється через: відсутність відповідних стандартів бухгалтерського обліку операцій з криптовалютами, орієнтацію на професійні судження бухгалтерів, що призводить до зростання суб’єктивності обліку фінансово-господарської діяльності підприємств.Мета статті полягає у з’ясуванні рекомендацій міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в частині визнання криптовалют обліковими об’єктами і наданні пропозицій щодо відображення таких активів на рахунках бухгалтерського обліку та у фінансовій звітності. Завдання цього дослідження охоплюють поглиблений аналіз основних характеристик криптографічних активів та ідентифікацію критеріїв їхньої класифікації у фінансовому обліку.Методи. Під час дослідження використовується науковий та систематичний метод пізнання дійсності, інтегруються традиційні фундаментальні методи (аналіз, синтез і узагальнення), а також використовуються статистичні інструменти як допоміжний засіб. Для досягнення мети у статті досліджено та проаналізовано наукову літературу та публікації в обліковій сфері, а також застосовано методи інтерпретації й бібліографічного аналізу. Через ретельний контент-аналіз проведене дослідження не лише виявляє подібності та відмінності в науковій літературі, а й надає чіткі рекомендації щодо коректного відображення криптовалют у фінансових звітах. Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) і Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) слугують теоретичними орієнтирами для достовірного обліку криптовалют і надають важливі вказівки щодо їх відображення у фінансовій звітності.Результати. Хоча криптовалюти швидко розвиваються, методика їх обліку, розроблена Міжнародною радою з бухгалтерських стандартів (IASB), уже застаріла. Економічна природа криптовалют неоднозначна, що ускладнює їх достовірний облік. Така ситуація може призвести до упущення певних аспектів використання криптовалют під час формування корпоративної облікової інформації, що збільшує ризики для зацікавлених інвесторів. Це також може спричинити організаційні перешкоди для підприємств, які шукають можливості для виходу на ринок, і змусити їх переорієнтовуватися на іноземні ринки. З огляду на це доцільно розробити відповідні регламентуючі стандарти для обліку криптовалют. Аналізуючи актуальні нормативно-правові положення Австралії, Великобританії, США і Канади щодо обліку криптовалют, а також відповідні норми міжнародних облікових стандартів та позиції великих аудиторських фірм, здійснено теоретичне дослідження методики обліку криптоактивів і надано організаційні рекомендації для підприємств, які володіють криптовалютами.Перспективи. Перспективним напрямком подальших досліджень є удосконалення методики обліку руху криптовалюти із врахуванням волатильності та динамічності ринку. Додаткових науково-прикладних розробок потребує порядок контролю електронних трансакцій з використанням криптовалют для забезпечення суспільної довіри до них, підтвердження достовірності облікової інформації та повноти відображення узагальнених показників у різних формах звітності.