Глобальні логістичні мережі як імператив сталого розвитку світової економіки - Котов, Тимофій (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Глобальні логістичні мережі є фундаментальною складовою світової економіки, забезпечуючи ефективний рух товарів і послуг на міжнародному рівні. У статті досліджено основні типи логістичних мереж, їхню роль у забезпеченні сталого розвитку, а також інноваційні підходи до оптимізації логістичних процесів. Особливу увагу приділено викликам, які постають перед логістикою у контексті глобалізації, та можливим шляхам їх вирішення.Мета дослідження. Основною метою дослідження є проведення системного аналізу глобальних логістичних мереж з акцентом на їхній ролі у забезпеченні сталого розвитку світової економіки. Мета також охоплює оцінку ефективності різних типів логістичних мереж і виявлення інноваційних підходів, які можуть підвищити їхню ефективність та екологічність.Методи дослідження. Для проведення дослідження використано системний підхід, що дає змогу комплексно аналізувати логістичні мережі, враховуючи їхні структурні особливості та функціональні можливості. Застосовано методи порівняльного аналізу для оцінювання ефективності різних типів транспортних засобів у рамках логістичних мереж, а також методи прогнозування для визначення перспектив розвитку галузі.Резюме. У статті розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку глобальних логістичних мереж, які відіграють головну роль у забезпеченні сталого розвитку світової економіки. Проаналізовано основні типи логістичних мереж, у т. ч. морські, повітряні, залізничні та автомобільні перевезення, з акцентом на їхню ефективність, екологічність та адаптивність до нових викликів. Окреслено роль інформаційних технологій та інновацій у підвищенні ефективності логістичних процесів.Результати дослідження. Глобальні логістичні мережі в сучасному світі відіграють важливу роль у забезпеченні ефективного руху товарів і послуг на міжнародному рівні. Ці мережі є необхідним елементом для сталого розвитку світової економіки, оскільки вони сприяють збільшенню торговельних оборотів, підвищенню конкурентоспроможності країн. Розвиток логістичних мереж є ключовим фактором для забезпечення ефективного функціонування міжнародної торгівлі, створення нових ринків збуту та підвищення рівня життя населення. Завдяки цим мережам товари можуть швидко та ефективно переміщатися з виробничих центрів до кінцевих споживачів у різних куточках світу. Для досягнення цієї мети глобальні логістичні мережі використовують різноманітні транспортні засоби, у т. ч. морський, повітряний, залізничний та автомобільний транспорт. Крім того, вони використовують сучасні інформаційні технології та системи управління для оптимізації маршрутів, відстеження вантажів та планування логістичних операцій.Перспективи. Майбутні дослідження повинні зосередитися на розробці і тестуванні нових моделей інтеграції різних типів транспорту в рамках глобальних логістичних мереж, з акцентом на впровадження передових технологій, таких як штучний інтелект і блокчейн. Окрім цього, важливим напрямком є аналіз впливу екологічних інновацій на ефективність і сталий розвиток логістичних процесів. Зокрема, варто вивчити, як новітні зелені технології можуть сприяти зменшенню викидів і підвищенню загальної екологічної стійкості логістичних систем.