Зміни у Звіті про прибутки і збитки згідно з МСФЗ 18 та їх вплив на розвиток НП(С)БО - Озеран, Алла (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Рада з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку продовжує роботу над покращенням представлення фінансової інформації у напрямку збільшення її прозорості та полегшення порівнянності фінансових результатів аналогічних підприємств й заміни МСБО на МСФЗ. З цією метою випущено новий МСФЗ 18 «Подання та розкриття інформації у фінансовій звітності», який замінює МСБО 1 «Подання фінансової звітності» та вносить суттєві зміни у структуру Звіту про прибутки і збитки.Мета дослідження. Виявити розбіжності між звітом про прибутки і збитки відповідно до вимог МСФЗ 18 і звітом про фінансові результати згідно з НП(С)БО 1 та запропонувати способи їх усунення.Методи дослідження. У дослідженні використано метод порівняння та аналогії для виявлення змін у звіті про прибутки і збитки у зв’язку із випуском МСФЗ 18 та внесення пропозиції щодо удосконалення нормативної бази України.Результати. У результаті дослідження з’ясовано, що згідно з вимогами МСФЗ 18 доходи і витрати у звіті про прибутки і збитки класифікують за п’ятьма категоріями, три з яких – нові: операційна, інвестиційна та фінансова. Це уможливить розрахунок декількох проміжних підсумків: операційного прибутку чи збитків та прибутку або збитків до результатів фінансової діяльності та податків на прибуток. Крім того, виявлено неузгодженості між МСФЗ та НП(С)БО у питаннях класифікації доходів і витрат, спричинених операціями з необоротними активами, зокрема основними засобами і нематеріальними активами. Ці розбіжності призводять до відображення цих доходів і витрат у різних частинах (розділах) звіту про фінансові результати (звіту про прибутки і збитки), що призводить до відмінностей у сумі операційного прибутку у різних системах стандартів.Перспективи. У подальших дослідженнях доцільно розвинути класифікацію доходів і витрат на основі поділу необоротних активів на «операційні» та «неопераційні» залежно від їх ролі в бізнес-моделі суб’єкта господарювання; обґрунтувати розмежування доходів і витрат для визначення чистого прибутку на операційну, інвестиційну та фінансову діяльності. Таке розмежування спричинить новий формат звіту про фінансові результати, в якому буде можливо визначити прибуток (збитки) до результатів фінансової діяльності та податків на прибуток та інших показників для оцінювання ефективності підприємства.