Національна політика України щодо ВДЕ: аналіз міжнародних зобов’язань та інтеграція до європейських енергетичних ринків - Зварич, Роман; Масна, Ольга (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Україна, перебуваючи на шляху до інтеграції в європейські ринки і виконуючи міжнародні кліматичні зобов’язання, стикається з необхідністю трансформації своєї економіки у напрямку стійкого розвитку. Одним із ключових елементів цієї трансформації є впровадження відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та підвищення енергоефективності у всіх секторах економіки. В умовах воєнного стану і руйнування енергетичної інфраструктури Україна активно працює над відновленням та модернізацією енергетичного сектору, спрямованого на зменшення залежності від імпортних викопних палив і інтеграцію до європейських енергетичних ринків. Ухвалення Національного плану з енергетики та клімату до 2030 р., що розроблено відповідно до вимог Європейського Союзу і Паризької кліматичної угоди, визначає основні стратегічні напрямки розвитку. Серед них – суттєве скорочення викидів парникових газів, збільшення частки ВДЕ у загальному енергобалансі країни до 27% та підвищення енергоефективності на 30%. Ці заходи мають на меті забезпечити стійку енергетичну систему, яка сприятиме економічному зростанню, підвищенню енергетичної незалежності та боротьбі зі зміною клімату. Незважаючи на значний потенціал України у розвитку відновлюваних джерел енергії, таких як сонячна, вітрова і біоенергетика, реалізація цих проєктів стикається з низкою викликів. До основних перешкод належать фінансова нестабільність, інституційні бар’єри та військовий конфлікт. Водночас, національна політика України демонструє позитивні тенденції щодо впровадження сучасних зелених технологій і поступової інтеграції до європейського енергетичного ринку. У дослідженні також звернуто увагу на міжнародну співпрацю, яка є важливим аспектом для розвитку «зеленої» економіки в Україні. Підтримка з боку міжнародних фінансових інституцій, таких як Європейський банк реконструкції та розвитку і Світовий банк, відіграє важливу роль у фінансуванні проєктів з розвитку ВДЕ та підвищення енергоефективності. Міжнародні угоди, зокрема REPowerEU і Європейська Зелена угода (Green Deal), дають Україні змогу залучити додаткові інвестиції та прискорити впровадження реформ в енергетичному секторі. Таким чином, розвиток національної політики України у сфері ВДЕ, її відповідність міжнародним зобов’язанням і інтеграція до європейських ринків є не тільки важливою умовою для збереження енергетичної незалежності, а й головним фактором для досягнення стійкого розвитку країни в умовах кліматичних змін та глобальних викликів.Метою дослідження є аналіз національної політики України щодо відновлюваних джерел енергії, її відповідності міжнародним зобов’язанням, а також оцінка перспектив інтеграції України до європейських енергетичних ринків.Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети застосовуються методи системного аналізу, статистичного аналізу даних та порівняльного аналізу. Використовувалися як первинні, так і вторинні джерела інформації, зокрема дані Державної служби статистики України та міжнародні звіти з розвитку відновлюваної енергетики.Результати дослідження. У результаті аналізу встановлено, що Україна досягла певного прогресу у збільшенні частки відновлюваних джерел енергії в загальному енергоспоживанні, проте для досягнення цілей Національного плану до 2030 р. необхідні значні інвестиції та міжнародна підтримка. Існують кілька сценаріїв розвитку відновлюваної енергетики в Україні, серед яких оптимістичний – передбачає успішну інтеграцію України до європейських енергетичних ринків.Перспективи дослідження. Майбутні дослідження можуть бути спрямовані на вивчення практичних аспектів впровадження заходів з енергоефективності та декарбонізації, а також на глибший аналіз потенціалу залучення іноземних інвестицій для розвитку ВДЕ в Україні.