Витрати на військові інновації в контексті основних економічних вчень: порівняльний аспект ризиків і переваг - Романів, Ростислав (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Війна проти України до корінним чином змінює пріоритети у формулюванні економічної політики держави. Сьогодні акцент зміщується не тільки на збільшення військових витрат, а і на реалізацію технологічних проєктів, орієнтованих на забезпечення обороноздатності. Економічна та військова доктрини держави часто базуються на певних економічних теоріях і підходах, оскільки економіка безпосередньо впливає на здатність країни підтримувати свою обороноздатність, забезпечувати розвиток ключових секторів і реагувати на зовнішні та внутрішні виклики. Тому вивчення різних економічних течій і вчень має критичне значення для розуміння того, як військові витрати та заходи з підвищення обороноздатності впливають на економічну ситуацію країни загалом. Враховуючи складність і багатогранність цього питання, необхідно розглядати вплив військових витрат на основні макроекономічні показники, а також на соціальні та політичні процеси через призму різних економічних теорій.Мета. Мета статті – визначити перелік основних ризиків і переваг для економіки, які несе у собі зростання витрат на військові інновації та забезпечення обороноздатності країни в контексті різних економічних теорій.Методи. Для досягнення визначеної у дослідженні мети використано статистичні дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), використані методи системного підходу, порівняння й узагальнення для формулювання основних висновків різних напрямків економічної теорії щодо військових інновацій.Результати. Визначено основні світові тенденції щодо витрат на військові інновації та обороноздатність загалом як основного суспільного блага. Досліджено постулати різних напрямків економічної теорії та екстрапольовано їх на відношення до зростання витрат на військові інновації й обороноздатність. Сформульовано основний перелік ризиків і переваг, які виникають у процесі здійснення витрат на військові інновації та обороноздатність.Перспективи подальших досліджень полягають у дослідженні інноваційної політики різних провідних держав світу та місце і роль військових інновацій, формування якісно нових підходів до організації фінансування цього процесу на мікро- та макрорівні.