Дослідження ролі маркетингових стратегій у системі управління стартап- проєктами - Шведюк, Юлія (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. У сучасних мінливих умовах здійснення підприємницької діяльності особливої важливості набуває вміння керівництва чітко оцінювати ефективність функціонування системи управління підприємством. Це дає змогу вчасно адаптуватись до змін, викликаних чинниками зовнішнього середовища (воєнний стан, політичне становище, соціально-економічний розвиток, технологічні нововведення), та значно швидше реагувати на нестабільні чинники внутрішнього середовища (маркетингова політика, стратегічний менеджмент, операційний менеджмент, кадрова політика, облікова політика).Мета статті полягає в дослідженні маркетингових стратегій ІТ-компаній та розробленні практичних рекомендацій для покращення системи управління стартап-проєктами.Методи дослідження. Основою дослідження є загальнонаукові та спеціальні методи: пояснення, узагальнення, порівняння, аналіз, індукція, дедукція, комплексний підхід, концепція Lean, PEST-аналіз, методика SMART, матриця Ейзенхауера, метод Pomodoro, карта потоку цінностей (Value Stream Mapping).Результати. Досліджено зміст системи управління стартап-проєктами та особливості фінансування стартапів. Об’єктом дослідження обрано ТОВ «ДЖАСТАНСВЕР Україна», побудовано Lean бізнес-модель і виконано PEST-аналіз впливу чинників зовнішнього середовища. Обґрунтовано алгоритм постановки завдання та делегування повноважень між керівництвом та працівниками ІТ- компанії. Запропоновано механізм формування та реалізації маркетингової стратегії ІТ-компанії і розроблено практичні рекомендації для покращення системи управління стартап-проєктами.Перспективи. Подальші дослідження повинні сприяти популяризації та ширшому використанню концепції менеджменту «ощадливого виробництва» в різних сферах економіки для виявлення потреб ринку і створення максимальної цінності для клієнта за мінімальних витрат виробничих ресурсів. Обґрунтування основних елементів системи стратегічного маркетингу компанії сприятиме зміцненню позицій на ринку, збільшенню обсягів збуту продукції та підвищенню якості послуг. Методологію Lean доцільно застосовувати для розроблення механізму маркетингової стратегії компанії.