Науково-методичні підходи до оцінювання рівня фінансової стабільності банківської системи - Чайковський, Євген (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Ефективна робота банківської системи є основою для розвитку ринкових відносин в Україні. Це визначає головну функцію Національного банку України в регулюванні банківської діяльності. Фінансова стабільність банківської системи обумовлює її здатність забезпечувати необхідні банківські ресурси для соціально- економічного розвитку України. Тому постає важливе питання удосконалення науково-методичного підходу до оцінювання фінансової стабільності банківської системи.Метою дослідження є систематизація зарубіжного і вітчизняного досвіду у використанні систем оцінювання фінансової стабільності у банківському секторі, виявлення переваг та недоліків методик оцінювання фінансової стійкості банків, а також узагальнення сучасних тенденцій щодо забезпечення стабільної діяльності банківської системи України.Методи дослідження. У процесі дослідження застосовано такі методи: теоретичного узагальнення, можливості якого були використані для узагальнення сучасних науково-методичних підходів до оцінювання фінансового стану банків; системного підходу і порівняльного аналізу – для порівняння індикаторів фінансової стійкості.Результати. Проведено аналіз системи показників та систематизацію науково-методичних підходів до оцінювання фінансового стану банків. Розглянуто основні показники, які відображають сучасний фінансовий стан банків. У статті досліджено основні напрями оцінювання фінансової стабільності банківських установ, зокрема: за допомогою рейтингових систем оцінювання; через розрахунок індикаторів фінансової стійкості, розроблених Національним банком України на засадах рекомендацій Міжнародного валютного фонду; на основі розрахунку основних фінансових показників діяльності банків; на основі розрахунку та контролю за дотриманням банками пруденційних нормативів. Цей набір показників може допомогти зрозуміти кількісні та якісні аспекти процесів, що відбуваються в банківській системі України. Проведено аналіз індикаторів фінансової стійкості, які рекомендує Міжнародний валютний фонд, і які використовує Національний банк України як засіб оцінювання фінансової стабільності вітчизняної банківської системи. Виявлено переваги й недоліки підходів до оцінювання стабільності функціонування вітчизняної банківської системи. Запропоновано основні шляхи, які допоможуть забезпечити стабільність фінансового стану банків.Перспективи. Чинники, які впливають та управління фінансовою стабільністю банківської системи, є перспективним напрямом подальших наукових досліджень.