Виклики та роль бухгалтера майбутнього - Кістер, Агнєшка; Паркітна, Агнєшка (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Бухгалтерська професія зазнає значних трансформацій під впливом технологічного прогресу, цифровізації, автоматизації облікових процесів і зміни вимог до компетентностей фахівців. Упровадження інноваційних технологій та розвиток штучного інтелекту змінюють традиційні підходи до бухгалтерської діяльності, що зумовлює необхідність ідентифікації основних викликів і тенденцій розвитку професії бухгалтера в майбутньому.Мета дослідження. Визначити основні зміни та виклики, що впливатимуть на бухгалтерську професію у найближчі роки, проаналізувати вплив цифрових технологій на бухгалтерський облік та управлінську діяльність, а також окреслити нові вимоги до компетентностей бухгалтерів.Методи. У дослідженні застосовано методи аналізу, синтезу та узагальнення наукових джерел, що дало змогу виявити головні тенденції розвитку бухгалтерської професії. Проведено критичний огляд сучасних викликів, з якими стикаються бухгалтери у процесі цифрової трансформації.Результати. Дослідження є оглядовим та відкриває подальші можливості для вивчення майбутнього розвитку бухгалтерської професії. Автори зосередилися на критичному аналізі основних тенденцій змін, зокрема: вплив сучасних технологій, зокрема штучного інтелекту та ERP-систем, на зміну щоденних обов’язків бухгалтерів; зростання ролі аналітики даних у бухгалтерській діяльності, що підвищує значущість функцій консультування, стратегічного управління та фінансового аналізу; нові вимоги до компетентностей майбутніх бухгалтерів, обумовлені динамічними змінами ринку, посиленням транскордонної співпраці та глобалізацією облікових процесів. Узагальнено основні виклики, які стоять перед майбутніми бухгалтерами: технологічна адаптація, управління великими масивами даних та їхня безпека, дотримання етичних норм та регуляторних вимог, забезпечення стійкого розвитку (ESG), а також розвиток комунікативних навичок та консультування. Ці виклики зумовлюють необхідність формування більш гнучкого та універсального фахівця, здатного адаптуватися до стрімких змін у фінансовій сфері. З позиції бухгалтерської науки роль бухгалтера майбутнього має еволюціонувати, стати більш міждисциплінарною та стратегічною. Визначено головні чинники впливу на трансформацію професії бухгалтера, до яких віднесено: цифровізацію облікових даних, використання блокчейн-технологій, автоматизацію облікових процесів, посилення ролі фінансового аналізу, підвищення вимог до етики бухгалтерської діяльності та впровадження концепцій сталого розвитку (ESG). Зроблено висновок, що майбутній бухгалтер має поєднувати функції обліковця, фінансового аналітика, консультанта та стратегічного управлінця.Перспективи подальших досліджень. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на емпіричному аналізі готовності бухгалтерів до нових викликів цифрової трансформації, розробці освітніх програм та професійних стандартів, спрямованих на формування ключових компетентностей фахівців у майбутньому.