Перспективи відновлювальної економіки як «зеленого» вектора сталого розвитку національної економіки України - Бойко, Антон; Ткачук, Сергій; Турченко, Анастасія; Дзвігол, Хенрик; Зябіна, Євгенія (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. У контексті глобальних екологічних викликів, енергетичної безпеки та національного добробуту питання розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) набуває пріоритетного значення для державних стратегій розвитку. Україна як держава з потужним природно-ресурсним потенціалом стикається з викликами енергетичної трансформації, що зумовлені як зовнішньополітичними факторами, так і внутрішніми соціально-економічними передумовами.Мета. Обґрунтування перспектив розвитку відновлювальної енергетики як ключового напряму «зеленого» вектора сталого розвитку національної економіки України.Методи. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: методи аналізу та синтезу – для теоретичного осмислення концепції сталого розвитку та ролі ВДЕ в її реалізації; порівняльний аналіз – для вивчення міжнародного досвіду розвитку «зеленої» енергетики та адаптації його до українських реалій; статистичний метод – для оцінювання динаміки впровадження ВДЕ в Україні; метод системного підходу – для розгляду відновлювальної енергетики як складової частини економічної, екологічної та соціальної підсистем сталого розвитку.Результати. У статті виявлено, що система розвитку відновлювальних джерел енергії має великий потенціал для модернізації енергетичного сектору України. Визначено, що інвестиції в цю галузь сприяють не лише розвитку сучасних технологій, а й інтеграції України в глобальні енергетичні та екологічні ініціативи. Досліджено потенціал ВДЕ 38 країн у розрізі трьох груп відповідно до ступеня розвитку альтернативної галузі енергетики. Визначено, що Україна належить до групи країн з помірними показниками розвитку, що дає можливість зробити висновок про наявний потенціал та перспективи до майбутнього збільшення обсягів виробленої електроенергії шляхом генерації відновлювальних джерел.Перспективи. Відновлювальні джерела енергії мають важливе значення для розвитку України, енергетичної безпеки, покращення екологічної ситуації та створення нових можливостей для економічного зростання. Вони є не лише необхідністю, а й стратегічною інвестицією в майбутнє країни і сприяють зменшенню залежності від імпортованих енергоносіїв, підвищенню енергетичної безпеки та підтримці національної економічної стабільності.