Інноваційна трансформація автомобільної галузі в умовах глобального «зеленого» переходу - Зварич, Роман; Фаріон, Дем’ян (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Дослідження інноваційної трансформації автомобільної галузі в умовах глобального «зеленого» переходу, що охоплює декарбонізацію транспорту, масове використання електромобілів та цифровізацію виробництва, зумовлене посиленням кліматичних викликів, необхідністю скорочення викидів парникових газів і стрімким розвитком інноваційних технологій у транспортному секторі. Тому в сучасних умовах «зелений» перехід у транспорті стає не лише екологічною вимогою, а й фактором глобальної конкуренції між виробниками.Мета статті. Метою статті є аналіз процесів інноваційної трансформації автомобільної галузі в умовах глобального «зеленого» переходу, з акцентом на визначення основних технологічних трендів, викликів і перспектив, а також на формування практичних рекомендацій для урядів і компаній щодо адаптації до нових умов сталого розвитку, декарбонізації та цифровізації транспорту.Методи дослідження. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу, статистичного узагальнення, систематизації сучасних наукових джерел та аналітичних звітів.Результати. У статті розглянуто структурні зміни на глобальному автомобільному ринку, розвиток акумуляторних технологій, впровадження цифрових сервісів (OTA, V2X), перспективи автономного транспорту та зміна логіки інфраструктурного розвитку.Результати дослідження свідчать, що провідними драйверами трансформації є Китай, США та країни ЄС, які забезпечують понад 90% продажів електромобілів. Зберігаються регіональні диспропорції, пов’язані з доступом до зарядної інфраструктури, локалізацією виробництва та технологічним суверенітетом. Особливу увагу приділено проблемам дефіциту стратегічної сировини (літію, кобальту, графіту), геоекономічній концентрації виробництва, а також необхідності розвитку переробки акумуляторів.Визначено, що майбутній розвиток галузі залежить від синергії між урядовими політиками, інвестиціями у наукові дослідження та міжнародною кооперацією.Перспективи досліджень. Подальші дослідження будуть пов’язані з аналізом моделей державного регулювання інновацій у транспорті, оцінкою ефективності податкових стимулів, інституційної підтримки локального виробництва та екологічною безпекою в автомобільній галузі.