Технічний прогрес як чинник економічного зростання у класичній теорії Дж. С. Мілля - Пасічник, Тарас (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Дж. С. Мілля традиційно розглядають як мислителя, який підсумував досягнення класичної політичної економії, однак його підхід значно ширший, оскільки він інтегрує економіку в контекст соціальної філософії. Науковець прагнув дати комплексну інтерпретацію соціально-економічних проблем, серед яких – розподіл ролей між державою і ринком, організація виробництва та вплив технологій на працю. Його бачення економічного зростання охоплює не лише нагромадження капіталу, а й роль інституцій, етики та технічного прогресу. Особливої ваги набуває ідея«антагоністичного принципу», яка розкриває компенсаторну функцію інновацій щодо природних і соціальних обмежень. Попри актуальність цих ідей у контексті сучасних викликів, внесок Дж. С. Мілля в теорію зростання досі залишається недооціненим.Мета. Сучасна інтерпретація теорії економічного зростання Дж. С. Мілля з урахуванням значення інноваційних чинників у межах класичної парадигми політичної економії.Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано герменевтичний аналіз (для виявлення змісту, прихованих смислів і логічної структури концепції зростання Дж. С. Мілля), історико-генетичний та порівняльно- аналітичний методи, а також концептуальне і математичне моделювання.Результати. Реконструйовано теорію економічного зростання Дж. С. Мілля як відкриту динамічну систему, яка поєднує технологічний прогрес, інституційні чинники та соціальну філософію. Висвітлено головну роль «антагоністичного принципу» як механізму, який дозволяє технічним інноваціям компенсувати природні та соціальні обмеження виробництва. Запропоновано математичну інтерпретацію підходу Дж. С. Мілля на основі узагальненої моделі зростання І. Адельман з урахуванням інституційних та інноваційних змінних. Показано, що концепція стаціонарного стану в його теорії передбачає не стагнацію, а перехід до якісно нового типу розвитку.Перспективи подальших досліджень полягають у математичному розширенні моделі зростання Дж. С. Мілля через побудову виробничої функції з ендогенними технологічними та інституційними змінними. Крім того, перспективним напрямком є порівняльний аналіз, зокрема зіставлення ідей Дж. С. Мілля із сучасними концепціями сталого розвитку й «економіки щастя».Подяки. Переклад, редагування та покращення читабельності було виконано за допомогою ліцензованого програмного забезпечення ChatGPT 5 (OpenAI). Автор переглянув та схвалив усі редагування, внесені за допомогою штучного інтелекту.