Перспективний розвиток електронних сервісів та комунікації у податково-митній сфері - Грицишин, Анна; Люба, Оксана; Люба, Андрій (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Активізація реформ у сфері адміністративних послуг супроводжується цифровізацією взаємодії між громадянами, суб’єктами господарювання та фіскальними інституціями. Використання сучасних інформаційно- комунікаційних технологій формує інтегрований фіскальний простір і створює підґрунтя для подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів. Врахування технологічних трансформацій та інтересів усіх учасників податково- митного процесу потребує дослідження перспективних напрямів подальшого удосконалення електронних сервісів надання фіскальних послуг.Мета статті полягає у виявленні перспективних напрямів подальшого удосконалення електронних сервісів та комунікацій у податково-митній сфері та визначення їх впливу на адміністрування податків і зборів.Результати. Доведено важливість подальшої трансформації електронних сервісів та комунікацій в податково- митній сфері. Визначено три напрями перспективного удосконалення електронних сервісів для адміністрування податків і зборів: інформаційна інтеграція (об’єднання різних сервісів на одній електронній платформі, формування інтегрованого інформаційного середовища, глобальна інформаційна синхронізація); технологічна імплементація (штучний інтелект, блокчейн); електронна комунікація (програмні додатки для мобільних платформ; чат-боти, дистанційний електронний аудит). Доведено важливість використання облікової інформації в податково-митному електронному середовищі підприємств для ефективного функціонування усіх учасників фіскального процесу.Перспективи. Подальша еволюція електронних сервісів в податково-митній сфері орієнтована на інформаційну інтеграцію, впровадження інноваційних технологій обробки інформації та забезпечення ефективних комунікацій у національній фіскальній системі. Проте, усі тренди розвитку платформ не вирішують проблем інформаційно- функціональних взаємовідносин податкових та митних інституцій у рамках фіскального процесу, що є предметом майбутнього наукового пошуку.