Інноваційні технології в освіті як інструмент формування компетенцій фахівців з економічних спеціальностей: транскордонний аспект - Кифяк, Василь; Кифяк, Олександр; Чобану, Геннадій (Вісник Економіки, 2026)
Швидкість технологічних змін випереджає можливості традиційних освітніх моделей. За умов глобальної цифрової економіки та збереження конкурентоспроможності необхідно переосмислити засади підготовки затребуваних фахівців. Особливо це актуально для прикордонних регіонів та транскордонного простору загалом, де функціонують спільні підприємства, залучаються іноземні інвестиції, здійснюється мобільність фахівців високої кваліфікації з прикордонних територій дотичних до кордону з Україною, працюють бізнес-центри та бізнес-інкубатори. Активізація розвитку прикордонних регіонів (будівництво євроколій, розширення транспортного сполучення з країнами ЄС, поглиблення транскордонного співробітництва) потребує адекватних змін у сфері вищої освіти, де важлива роль відводиться інноваційним технологіям у формуванні компетенцій фахівців економічних спеціальностей, що визначає актуальність цього дослідження. Водночас залишаються невирішеними проблеми, пов’язані з відсутністю визначених факторів впливу інноваційних технологій в освіті на формування фахівців фахівців економічних спеціальностей для транскордонного простору та чітко встановлених компетенцій; відмінностями в національних освітніх стандартах і підходах до підготовки фахівців економічних спеціальностей; мовним бар’єром у навчанні та комунікації; нерівномірною забезпеченістю ресурсами освітніх закладів у прикордонних регіонах сусідніх країн; бюрократичними перешкодами у визнанні дипломів та мобільності студенті. Метою дослідження є визначення та обґрунтування факторів впливу інноваційних технологій в освіті на формування компетенцій фахівців економічних спеціальностей для транскордонного простору на прикладі транскордонного співробітництва прикордонних регіонів України і Румунії. Теоретико-методологічною основою дослідження є законодавство України та системний підхід до аналізу освітнього процесу в транскордонному просторі. Інформаційну основу дослідження становлять дані вибіркового опитування 148 роботодавців прикордонних регіонів і територій України (Чернівецька область), проведеного у листопаді – грудні 2025 року методом телефонного опитування (CATI). Із використанням структурного методу та штатно-нормативного підходу визначено потреби роботодавців у кваліфікованих працівниках і ключові фактори впливу інноваційних освітніх технологій на формування компетенцій економічних фахівців для транскордонного простору України та Румунії. Встановлено основні компетенції фахівців економічних спеціальностей, зокрема знання правового забезпечення транскордонного співробітництва та особливостей транскордонних ринків, володіння іноземними мовами, дотримання міжнародних стандартів, здатність до роботи в багатокультурному середовищі та ін. Подальші дослідження доцільно спрямувати на порівняльний аналіз національних освітніх стандартів України та стандартів ЄС, а також на вивчення підходів до підготовки фахівців економічних спеціальностей у транскордонному вимірі.