Кредитні операції банків у системі забезпечення фінансової стабільності та економічної безпеки України в умовах воєнних викликів - Чайковський, Ярослав; Чайковський, Євген (Вісник Економіки, 2026)
У статті розкрито роль кредитних операцій у забезпеченні фінансової стійкості банківської системи та національної економічної безпеки, а також обґрунтовано основні тенденції й напрями підвищення ефективності банківського кредитування в сучасних умовах. У процесі дослідження застосовано аналіз і синтез, системний підхід, порівняльний аналіз, статистичний метод і метод прогнозування. Досліджено роль банківського кредитування у забезпеченні фінансової стійкості банківської системи та національної економічної безпеки. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку кредитного ринку, структурну динаміку кредитних портфелів і вплив воєнного стану та макроекономічних чинників на кредитну активність банків. Обґрунтовано, що ефективне управління кредитними ризиками, цифровізація кредитних процесів і розвиток зеленого кредитування сприяють підвищенню ефективності кредитних операцій та зміцненню фінансової стабільності банківської системи. Запропоновано практичні рекомендації для банків і регуляторних органів щодо вдосконалення кредитної діяльності. Перспективним напрямом подальших досліджень є аналіз цифровізації кредитних процесів, інтеграції ESG-критеріїв і розвитку зеленого кредитування в умовах післявоєнного відновлення економіки.