Концепція формування системи спрощеного бухгалтерського обліку для малого бізнесу - Жураковська, Ірина (Вісник Економіки, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та розробці концепції формування системи спрощеного бухгалтерського обліку для суб’єктів малого бізнесу в умовах зростаючого регуляторного навантаження та цифрової трансформації економіки. Актуальність дослідження зумовлена тим, що сучасна модель обліку в Україні значною мірою орієнтована на потреби великого бізнесу, що призводить до непропорційно високих витрат на облік і податковий комплаєнс для малих підприємств. У роботі доведено наявність диспропорції між витратами на організацію бухгалтерського обліку та управлінською цінністю сформованої інформації для власників малого бізнесу. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування концептуальних засад реформування системи обліку для суб’єктів малого підприємництва та визначення пріоритетних напрямів її спрощення з урахуванням обмежених ресурсів малого бізнесу. Методологічною основою дослідження стали методи порівняльного аналізу, абстрагування, моделювання, інжиніринговий підхід та метод есенціалізму, що дозволив сформувати підхід до організації обліку за принципом «менший обсяг — якісніші дані». У статті систематизовано ключові напрями розвитку бухгалтерського обліку для малого бізнесу: інституційний, податково-бухгалтерський, глобалізаційний, цифровий та екологічно-соціальний (ESG). Обґрунтовано, що у короткостроковій перспективі пріоритетними для малого бізнесу є податково-фіскальний та цифровий напрями, які забезпечують мінімізацію витрат на облік і підвищення прозорості фінансових операцій. На основі аналізу міжнародних і національних наукових досліджень узагальнено найбільш поширені рекомендації щодо спрощення обліку, зокрема застосування історичної вартості, зближення бухгалтерського і податкового обліку та використання автоматизованих цифрових сервісів. Розроблено концептуальну модель спрощеної системи бухгалтерського обліку для малого бізнесу, яка передбачає мінімізацію облікових процедур, обмеження кількості регістрів і документів, максимальну автоматизацію обробки даних та інтеграцію з банківськими і податковими цифровими сервісами. Визначено основні принципи функціонування такої системи: простота, зрозумілість, достатність, гнучкість, доступність і цифровізація. Доведено, що впровадження запропонованої моделі здатне суттєво знизити адміністративне навантаження на підприємців, скоротити витрати часу на ведення обліку та підвищити прозорість фінансових результатів діяльності. Практична цінність дослідження полягає у можливості використання запропонованої концепції під час розробки нормативно-правових актів щодо реформування системи бухгалтерського обліку для суб’єктів малого підприємництва, а також у процесі подальшої цифровізації взаємодії бізнесу та держави.