ПОШУКИ ПАРАДИГМИ ПІЗНАННЯ ІСТОРИКО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗУМІННЯ ВСЕСВІТНЬОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ІСТОРІЇ) - Родіонова, Лариса (Вісник Економіки, 2017)
Розглянуто теоретичні проблеми періодизації історії економіки в контексті цілісного осмислення всесвітньо-історичного розвитку. Представлено історію та сучасність плюрально-циклічної парадигми теорій цивілізацій, спроби їх синтезу з унітарно-стадіальними концепціями. Проаналізовано розробки російських дослідників з формування нової суспільної науки - цивілографії (науки про цивілізації) з метою створення Універсальної історії людства. Визначені нові підходи до осмислення економічної підсистеми світової цивілізації українського вченого Ю. Павленка. З’ясовано особливості світосистемного підходу до аналізу світових економічних процесів. Зроблено висновок про зростання значення контамінаційності в поясненні всесвітньої економічної історії.