БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Лободіна, Зоряна (Вісник Економіки, 2017)
Розглянуто засади побудови та сучасні тенденції функціонування бюджетної системи України в умовах економічних трансформацій. Визначено роль бюджету держави у розподілі ВВП та розраховано рівень його централізації. Проаналізовано динаміку, склад, структуру доходів державного та місцевих бюджетів. Проведено моніторинг здійснення видатків усіх ланок бюджетної системи. Розглянуто роль міжбюджетних трансфертів у наповненні дохідної частини місцевих бюджетів та забезпеченні фінансової незалежності органів місцевого самоврядування. Проаналізовано фактори, які вплинули на виконання дохідної і видаткової частин бюджетів усіх рівнів. Виявлено основні проблеми розподілу доходів та видатків між ланками бюджетної системи, окреслено шляхи їх вирішення. Досліджено і дано оцінку змінам, зумовленим реформою міжбюджетних відносин, у сфері формування доходів бюджетів, закріпленні видатків за рівнями місцевих бюджетів із одночасною передачею з державного бюджету окремих видатків у соціально-культурній сфері на місцевий рівень. Особливу увагу приділено аналізу нового механізму горизонтального бюджетного вирівнювання та порядку надання і використання освітньої, медичної субвенцій, субвенції на підготовку робітничих кадрів. Обґрунтовано пропозиції щодо доцільності збільшення обсягу медичної субвенції місцевим бюджетам із урахуванням потреби у коштах для лікування хворих з порушенням функції нирок. З метою підвищення ефективності витрачання бюджетних коштів на усіх рівнях бюджетної системи рекомендовано оптимізувати мережу бюджетних закладів із урахуванням результатів роботи, реальної потреби у них та забезпечити надання суспільних послуг відповідно до європейських стандартів. Зважаючи на те, що обсягу екологічного податку, який зараховується до обласних бюджетів, недостатньо для забезпечення функціонування ветеринарних лікарень та лабораторій, при розподілі стабілізаційної дотації запропоновано передати обласним бюджетам обсяг бюджетних коштів, яких не вистачає. Доведено необхідність проведення реформи бюджетної системи у напрямку її децентралізації