ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ В УКРАЇНІ: ДИСКУСІЙНІ АСПЕКТИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Задорожний, Зеновій (Вісник Економіки, 2017)
Систематизовано діючу нормативно-правову базу, що регламентує діяльність підприємств електронної комерції та ведення ними бухгалтерського обліку з метою визначення напрямів її подальшого удосконалення. У ході дослідження використано методи систематизації та узагальнення під час розгляду низки нормативно-правових актів, що регламентують діяльність підприємств електронної комерції в Україні. Встановлено основні напрями удосконалення системи нормативно-правового регулювання діяльності підприємств, що працюють у галузі електронної комерції. Досліджено функціонування діяльності підприємств електронної комерції та постановки бухгалтерського обліку за наступними рівнями: 1 рівень - Конституція України та Кодекси Законів; 2 рівень - Закони України; 3 рівень - підзаконні нормативно-правові акти. Проведено аналіз законодавчих та нормативних актів з питань електронної комерції на кожному із трьох названих рівнів. Запропоновано внести зміни та доповнення до окремих нормативно-правових актів з метою ліквідації застарілих понять та узгодження між собою. Доведено, що одним із основних напрямів вдосконалення електронної комерції в Україні є гармонізація чинного законодавства у сфері електронної комерції із вимогами Європейського законодавства та міжнародними стандартами. Предметом дослідження є нормативно-правове регулювання електронної комерції в Україні.