ПРО ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ - Крупка, Ярослав; Музика, Марія (Вісник Економіки, 2018)
Узагальнено роль обліку і звітності в інформаційному забезпеченні діяльності підприємства. Зазначено, що фінансова звітність є, з одного боку орієнтиром при встановленні більшості об’єктів обліку, на її основі визначаються облікові номенклатури, інформаційні потоки в синтетичному та аналітичному обліку 3 іншого боку, балансом та іншою звітністю завершується обліковий процес, формуються на підставі деталізованих облікових даних узагальнені стандартизовані показники для різних користувачів інформації.Підкреслено, що у час, коли за допомогою комп’ютерно-комунікаційних засобів можна досягти необхідного рівня повноти та оперативності обліково-звітних даних, основна увага має концентруватися на забезпеченні високої якості облікової та звітної інформаціїРозкрито найбільш важливі якісні властивості звітної інформації, що зорієнтовані на споживача та на прийняття управлінських рішень. Саме на другому напрямі, тобто на орієнтації звітності щодо її використання для прийняття управлінських рішень, мають базуватися якісні характеристики.Дано порівняльну оцінку основоположним якісним характеристикам та принциповим обмеженням на корисність звітної інформації для управління. Серед них виділяються такі властивості, як релевантність, що включає своєчасність, необхідність та зворотній зв’язок, а також надійність інформації: можливість її перевірки, репрезентативна достовірність та незалежність. З узгоджувальних якісних властивостей виділено порівнянність звітної інформації. Поряд з якісними ознаками треба враховувати й загальне обмеження на предмет зіставлення вигоди з витратами на інформацію, суттєве обмеження за принципом обачності (консерватизму), а також поріг визнання (суттєвості).Проаналізовано й інші запропоновані різними авторами якісні характеристики. Висвітлено важливі підходи до покращення якості звітноїінформаціїз метою найбільш повного задоволення різних груп користувачів, узгодження національних та міжнародних правил формування ключових показників фінансової звітності, залучення іноземних інвестицій в економіку України.Розглянуто актуальні питання обліку та складання фінансової звітності у відповідності з національними та міжнародними стандартами. Проведено порівняльну оцінку якісних характеристик згідно з міжнародними правилами (Концептуальною основою фінансової звітності) та Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Надано пропозиції щодо узгодження національних стандартів формування фінансової звітності з міжнародними.