РОЗВИТОК МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ЩОДО ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ - Кузнєцова, Анжела; Левченко, Олександр (Вісник Економіки, 2018)
Розвинуто та доповнено класифікацію ризиків лізингових операцій шляхом введення нової класифікаційної ознаки - за видами лізингової діяльності (з точки зору управління ризиками) на основі опрацювання наукових праць вітчизняних і зарубіжних учених. Деталізовано основні методи мінімізації ризиків лізингових операцій в контексті їх сутності, способів реалізації та результатів застосування. Акцентовано увагу на перевагах використання сек’юритизацїїта основних причинах низькоефективного застосування даного методу на вітчизняному ринку лізингових послуг, якими визначено нерозвинутість вітчизняного фондового ринку та недосконалість чинного законодавства, що регулює лізингові відносини в Україні.Вказано, що успішність розвитку фінансового ринку в Україні залежить від розвитку лізингового бізнесу, а також від ефективності функціонування фінансово-кредитного механізму забезпечення лізингових операцій та якості системи управління ризиками як складової такого механізму.Формалізовано процес управління ризиками лізингових операцій. Здійснено порівняння наявних у вітчизняній практиці фрагментарного та комплексного підходів до формування системи управління ризиками лізингових компаній. Обґрунтовано необхідність створення комплексної системи управління ризиками лізингових операцій як складового елементу фінансово-кредитного механізму забезпечення лізингових операцій. Необхідність її розроблення визначають такі об’єктивні тенденції ринку: глобалізація, посилення конкуренції, консолідація компаній, стандартизація продуктів, скорочення життєвого циклу продуктів, технологічні нововведення, посилення уваги до ризиків з боку суспільства, держави, акціонерів і ради директорів.Зазначено, що комплексна система управління ризиками лізингових операцій передбачає послідовну реалізацію певних кроків: визначення мети та завдань, ідентифікацію та оцінку ризиків, планування ризиків, їх моніторинг та процес управління ризиками, який реалізується поетапно. Визначено основну мету комплексної системи управління ризиками лізингових операцій, довгострокові завдання, які необхідно вирішити для її досягнення, а також сформульовано основну функцію, яку система повинна забезпечити і принципи, яким вона повинна відповідати.