ФІЗИЧНА ТЕОРІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ: ОКРЕМІ ПИТАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ - Лучко, Михайло (Вісник Економіки, 2018)
Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади бухгалтерського обліку як науки. Закони економіки неодноразово розглядалися вченими в діалектиці протягом багатьох століть. Під час її становлення виникло чимало ортодоксальних наукових шкіл, котрі об’єднані спільною ідеєю щодо розвитку та моделі функціонування. Протягом тривалої пори економісти різних країн світу працювали над тим, щоб зрозуміти закономірності господарських і соціальних процесів, вивести та пояснити економічні закони, використовуючи набуті людством знання і досвід.Метою статті є вивчення можливостей застосування методик, які використовуються для пізнання природничих наук до економічних вчень, які придатні для пояснення сутності бухгалтерського обліку. Завданням дослідження є розробка методики практичного застосування методів фізики до вивчення економіки, виявлення взаємозв’язку між понятійними апаратами бухгалтерського обліку та фізики. В процесі дослідження використано загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, зокрема, моделювання, алгоритмізацію, формалізацію, узагальнення, порівняння, аналогію, системний підхід.Обґрунтовано можливості та перспективи застосування законів фізики для пояснення економічних явищ і процесів, і зокрема такої їх важливої інформаційної основи, як бухгалтерський облік. Визначено взаємозв’язок бухгалтерського обліку з фізико- математичними науками через використання формалізованого опису його об’єктів, розгляд з точки зору позиціонування обліку як специфічних знань людини, трактування методів обліку (зокрема, балансового) крізь призму алгоритмізації та паралелізму з фізичними законами (наприклад, закону збереження енергії), встановлення інформаційної ієрархії стану і поведінки активів, капіталу та зобов’язань підприємства, розгляд залишків рахунків з позиції відповідної алгоритмізації та обґрунтування доцільності розвитку фізичної природи бухгалтерської теорії. Вказано на відмінності балансового методу від закону збереження енергії (енергія в замкнутій системі є сталою, що унеможливлює спостереження процесу надходження чи створення нової енергії в замкнутому просторі). Обґрунтовано висновок про позитивний вплив еконофізики на функціонування економіки, доцільність її застосування для точнішого дослідження економічних процесів, проведення якіснішого економічного аналізу показників діяльності підприємства.