МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ КОНТРОЛЮ У ПІДПРИЄМСТВАХ З ВИДОБУВАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ - Порохнавець, Яна (Вісник Економіки, 2018)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування методики та організації внутрішньогосподарського контролю у галузях з видобування та переробки корисних копалин. В процесі дослідження визначено основні  завдання внутрішнього контролю та контрольні дії за етапами природокористування : на передрозвідувальній стадії, в період проведення пошуково-розвідувальних робіт та розробки родовищ, на етапі видобування і переробки природних ресурсів, при завершенні проекту і закритті родовищ. Зазначено, що для глибшого розуміння внутрішньої структури, завдань щодо сфер і напрямів організації такого контролю використано метод “дерева цілей”, за яким визначено такі  напрями організації контролю : оцінка інформаційного забезпечення таорганізація контролю; виявлення, усунення та попередження порушень та фактів неефективної діяльності; мобілізація на підставі контрольних  дій внутрішніх резервів; контроль дотримання соціальних і природоохоронних вимог. Подано характеристику контрольних дій за  окремими етапами реалізації проекту з видобування та використання природних ресурсів, визначені основні виконавці при здійсненні такого  контролю. Особливу увагу приділено оцінці економічної ефективностіпроекту і контролю дотримання встановлених норм соціальної та екологічної безпеки у місцях видобування корисних копалин. Розроблено орієнтовний перелік контрольних показників на підготовчому етапі, в процесі видобування природної сировини, на стадії її переробки та виробництва готової продукції, а також при завершенні (закритті) проекту і приведенні місць видобування до природного стану. Визначено джерела отримання інформації  для контролю діяльності за  означеними показниками. У межах провадження внутрішньогосподарського контролю значне місце поряд з організацією виробничо-господарського контролю у видобувних підприємствах відводиться перевірці дотримання соціальних норм та екологічної  безпеки.