ФОРМУВАННЯ ЦІНОВИХ СТРАТЕГІЙ ПІДПРИЄМСТВ ОРГАНІЧНОГО СЕКТОРУ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ МАРКЕТИНГОВИХ ЦІЛЕЙ - Дудар, Володимир (Вісник Економіки, 2018)
Розкрито сутність ціни в економічній ринковій системі та роль цінової  стратегії маркетингу в органічному агровиробництві. Зазначено, що ціна є головним мірилом суспільних витрат, адже вона управляє економікою  через перерозподіл вартостей між економічними суб’єктами. Вказано,  що динаміка руху ціни в органічному секторі пов’язана зі змінами в якості й обсягах виробництва продукції та просуванням її на ринку , з платоспроможністю споживачів і рівнем споживанням ними даного товару, обсягом товарних запасів та із загальним економічним становищем  підприємств. Здійснено аналіз чинників і конкурентоспроможних  стратегій ціноутворення, які впливають на формування цін на органічні агропродовольчі продукти. Конкурентоспроможні стратегії ціноутворення в системі управління цінами виділяють на основі двох критеріїв: конкурентних переваг, що базуються на ціновому чиннику або ж на неціновому, та величині цільового ринку. Встановлено, що в процесі розрахунку цін на органічну агропродовольчу продукцію слід  врахувати як внутрішні, так і зовнішні чинники. До внутрішніх чинників відносять: собі вартість виробництва продукції, її інноваційність та унікальність, етап життєвого циклу, а також відповідність ціни очікуванням покупців. Зовнішніми чинниками є: цінова чутливість покупців, рівень цін конкурентів, а також макроекономічні умови, такі як інфляція, податки, акцизний збір, державна цінова політика. Запропоновано схему моделі стратегії маркетингової діяльності органічного агропромислового підприємства щодо показників “ціна-якість”. Сертифіковане органічне підприємство, яке займає провідне становище на ринку, найчастіше має дотримуватись стратегії найкращої якості, за якої висока ціна мотивована високим рівнем якості та безпечності органічної продукції. Зроблено висновок, що ціноутворення  на ринку органічної агропродовольчої продукції формується під  впливом високого рівня витрат на її виробництво, де висока якість і специфічні властивості продуктів відіграють найважливішу роль для споживача.