Внутрішній контроль: сутність та особливості організації на підприємствах, які здійснюють комісійні операції - Кузьма, Христина (Вісник Економіки, 2019)
Досліджено трактування поняття «внутрішній контроль» різними вченими та запропоноване авторське визначення цього поняття. Виявлено, що важливою складовою в системі управління будь-яким підприємством є система внутрішнього контролю. Досліджено трактування терміну «система внутрішнього контролю» різними вченими та запропоноване авторське визначення цього терміну. Визначено роль системи внутрішнього контролю на підприємствах, які здійснюють комісійні операції. Встановлено, що ефективність проведення внутрішнього контролю на підприємстві, яке здійснює комісійні операції, в основному залежить від його правильної організації. Виділено три етапи проведення внутрішнього контролю на підприємствах, які здійснюють комісійні операції в результаті проведеного дослідження. Визначено, що найголовнішим етапом проведення внутрішнього контролю на підприємствах, які здійснюють комісійні операції, є основний етап. Встановлено, що організація та проведення внутрішнього контролю на підприємствах комісійної торгівлі залежить від того, хто буде здійснювати контрольні процедури (комітент чи комісіонер). Досліджено проведення внутрішнього контролю комісійних операцій як комітентом, так і комісіонером. Визначено, що внутрішній контроль в діяльності комітента і комісіонера виконує різну роль. Виділено основні складові процесу здійснення внутрішнього контролю у комісіонера. Використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічних явищ і процесів: узагальнення, групування та порівняння, аналіз та ін.