Поведінка витрат підприємства пивоварної галузі - Аверкин, Яків (Вісник Економіки, 2019)
Зазначено, що в умовах конкурентного середовища перед підприємствами постає проблема у правильності формулювання та прийнятті управлінських рішень, які сприятимуть підвищенню ефективності виробничо-господарської діяльності суб’єкта господарювання. Вказано, що проведення детального аналізу рівня витрат на підприємстві уможливить здійснення не лише процесів їхньої оптимізації, а й дасть змогу формувати плани та прогнози розвитку пивоварного підприємства з урахуванням тенденцій попередніх періодів. Здійснено огляд наукової літератури щодо управління витратами на промислових підприємствах, що свідчить про необхідність удосконалення означеного процесу на підприємствах пивоварної галузі. Це пояснюється тим, що підприємства пивоварної галузі використовують різні технології для виробничого процесу, що створює труднощі для порівняння рівня розвитку кожного окремого підприємства цієї галузі. Розкрито особливості поведінки витрат підприємств пивоварної галузі.Метою статті є розкриття закономірностей поведінки та класифікації витрат на підприємствах пивоварної галузі. Здійснено обґрунтування теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо вдосконалення поведінки витрат пивоварного підприємства. Використано такі методи дослідження: аналізу, індукції, дедукції та порівняння, що дало змогу скласифікувати витрати залежно від визначеного критерію для забезпечення підвищення виробничо-господарської діяльності пивоварного підприємства.Обґрунтовано, що система управління витратами має базуватися на ознаках (критеріях) з позиції формування собівартості продукції, формування управлінського рішення та контролю й регулювання виробничо-господарської діяльності підприємства. Визначено критерії, що є підґрунтям для складання оперативних планів підприємства пивоварної галузі. Відзначено, що сформовані теоретичні положення щодо поведінки витрат є досить цінними, адже матимуть прикладний характер та їх можна імплементувати на практиці.Розроблено рекомендації щодо управління витратами підприємств пивоварної галузі.