Організація управлінського обліку на прикладі підприємств пивоварної галузі - Аверкин, Яків (Вісник Економіки, 2019)
Вивчено проблему організації управлінського обліку на прикладі підприємств пивоварної галузі. Мета статті полягає у розкритті  особливостей організації управлінського обліку на прикладі підприємств пивоварної галузі. Обґрунтовано, що управлінський облік є інтегрованою системою збору, обробки та передачі інформації внутрішнім користувачам щодо доходів і витрат підприємств з метою забезпеченняефективного управління собівартістю та отримання позитивного  фінансового результату. Зазначено, що управлінський облік не обмежений у виборі методів та правил. Його розробляє саме підприємство з урахуванням різних параметрів та чинників, тому  обліковцям необхідно самостійно здійснювати організацію управлінського обліку в системі економічної інформації того підприємства. Для ведення  управлінського обліку на підприємствах пивоварної галузі авторомпропонується виокремити такі етапи: видання і затвердження  управлінської облікової політики організації; створення і затвердження  пакету внутрішніх організаційних стандартів управлінського обліку; затвердження форм первинних документів та звітності управлінського обліку; затвердження системи рахунків управлінського обліку;  створення системи бюджетів пивоварних підприємств; вибір методики контролю над виконанням бюджетів та контроль за витратами. Зазначено, що організація управлінського обліку на промисловому підприємстві є процесом переходу змісту методики в форму її практичної діяльності. Такою формою в організаційно-управлінській структурі  пивоварного підприємства є Департамент управлінського обліку, який варто створити на підприємстві в руслі забезпечення ефективної виробничо-господарської діяльності підприємства. Використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічних явищі процесів: узагальнення, групування та порівняння, аналіз та синтез, індукція і дедукція та ін.