Міжнародна допомога у забезпеченні фінансування сталого розвитку - Дем'янюк, Ольга (Вісник Економіки, 2019)
Визначено сутність офіційної допомоги розвитку(ОДР) як складової загальної міжнародної допомоги та механізм її надання в контексті міжнародного сприяння сталому розвитку. Узагальнено сучасні світові  тенденції надання офіційної допомоги з метою розвитку та визначено  її  постійно зростаючі обсяги, що підтверджує дотримання країнами-донорами своїх міжнародних зобов›язань щодо надання пільгових фінансових і технічних ресурсів для підтримки зусиль країн у сфері розвитку.Проаналізовано динаміку обсягів офіційної допомоги розвитку, її розподіл за джерелами фінансування, регіонами, типами реципієнтів та  секторами. З’ясовано, що найбільші потоки ОДР надходять до країн Африки та Азії, а найменші– до Європи та більшою мірою спрямовуються в сектор освіти і охорони здоров’я, соціальної інфраструктури та економічного розвитку.Наголошено на відсутності в Україні як одній з найбільших країн-реципієнтів ОДР в Європі цілісного механізму аналізу отримання, розпорядження та контролю за  отриманою офіційною допомогою  розвитку як інструментом міжнародної допомоги.Виокремлено основні проблеми залучення міжнародної допомоги  в  Україні та запропоновано заходи щодо їх вирішення.  Для підвищення  ефективності використання ресурсів, наданих міжнародними донорами у  формі міжнародної допомоги на реалізацію програм у сфері розвитку України, доцільно розробити державну стратегію використання міжнародної допомоги та систему контролю за виконанням міжнародних проектів; виробити дієвий механізм аналізу отримання, розпорядження та контролю за отриманою міжнародною допомогою; підвищити кадровий потенціал у сфері розробки, супроводу та обслуговування міжнародних проектів відповідно до вимог донорів міжнародної допомоги; запровадити єдиний орган-координатор діяльності, пов’язаної з залученням  міжнародної допомоги.Зазначені заходи підвищать ефективність використання ресурсів, щонадаються міжнародними донорами у формі міжнародної допомоги на реалізацію програм у сфері розвитку, та дозволять активізувати зусилля  у досягненні Україною цілей сталого розвитку.