Теоретичний вимір оптимальних контрактів (Нобелівська премія з економіки 2016 р. – Олівер Харт і Бенгт Хольмстрем) - Шиманська, Оксана (Вісник Економіки, 2019)
Обґрунтовано внесок Олівера Харта і Бенгта Хольмстрема у розвитоктеорії контрактів, який репрезентований дослідженнями природи оптимального контракту з точки зору мотивації суб’єктів угоди і факторів, які її визначають; зосереджено увагу на практичній цінності праць нобелівських лауреатів 2016 р. в галузі економіки, які стали поштовхом для розвитку теорії фірми, корпоративних фінансів,  менеджменту, економіки праці та суспільного сектору, політологіїта права; наголошено, що завдяки працям О. Харта та Б. Хольмстрема наука отримала інструментарій аналізу не лише фінансових умов, які визначаються контрактами, а й умов контрактного розподілу  контрольних прав, прав власності та прав прийняття рішень;  акцентується увага на тому, що теорія контрактів в інтерпретації О. Харта та Б. Хольмстрема репрезентує формалізований вимір проблем мотивації, моральних ризиків і неповних контрактів; обґрунтовано рольконтрактів в системі врегулювання майбутніх взаємодій та у забезпеченні умов формування якісних інститутів; наголошено, що теорія контрактів розкриває механізми дії останніх, а також знайомить із прихованими потенційними ризиками, які можуть виникнути під час розробки нових  контрактів; зосереджена увага на позиціонуванні теорії контрактів в структурі теорії економічної організації та в економічній теорії   інформації, яка спрямована на побудову моделей з асиметричною інформацією й урахуванням дій, які не піддаються спостереженню; розглянуто реальні ситуації, ігрові моделі та структура контрактів у розрізі повних і неповних контрактів (із врахуванням принципу  інформативності); визначено місце моделей “мультизадач” та “орієнтації на кар’єрне зростання” в теорії контрактів; проаналізовано вплив теорії контрактів на зміни в підходах до аналізу корпоративних  взаємовідносин, які до її появи базувались, зокрема, на теорії компромісу між економією від зниження податкових платежів і фінансовими  витратами з обслуговування корпоративного боргу.